S touto whisky uzavíráme v rámci loňského tajného ježíška minikategorii USA a prémiového bourbonu, je zde recenze na druhý Booker’s. Na první pohled velmi podobné lahve, obě jsou ale jedinečné a stojí za to.
Značka Booker’s pochází z Kentucky a nese jméno svého zakladatele. Ten byl již šestou generací master distillerů v rodině a v roce 1992 představil světu kategorii small batch bourbonu, bourbonu stáčeným malých várkách. Booker’s Bourbon se tak stal značkou, ve které se lahvují pouze bourbony v plné síle, nedochucované, neředěné a nefiltrované. Udává se zde přesný věk a žádná várka není přesně stejná. Destiluje se v rámci palírny a společnosti Jim Beam, podobnost těchto bourbonů se základním Jimem ale ale jen hodně vzdálená.
Recenzovaný bourbon je označen jako Booker’s 06 yrs + 7m, v sudu tedy strávil 6 let a 7 měsíců. O tomto kousku je toho vědět méně, pochází z várky C01-A-18. A jedná se samozřejmě o Kentucky Straight Bourbon s prý typickým mashbillem se 75 % kukuřice, 13 % žita a 12 % ječmene. Stáčí se do klasických lahví o objemu 750 ml, tato várka má sílu 124.9 Proof / 62.45 % alkoholu.
Vůně tu nabízí jasné a jemné bourbonové tóny. Cítím silně dřevitost, je tady opravdu hodně dřeva. A pak nakládané okurky, lák a kopr. Doplněné je to trochu nasládlými tóny koření a lehkých bonbonů. Jinak je vůně výrazná a suchá, spíše jemnější než druhý ochutnávaný Booker’s.
Chuť je již trochu sladší, opět se zdá jemnější než byl kolega. Je tady hutná dřevitost a sladká kořenitost, cítím svíravou suchost ale také pikantní šťavnatost. Tóny koření postupně ještě zesilují, navíc se objevuje lák. Dřevo se pak zdá spíše lakované, celkově je chuť velmi výrazná.
Dozvuk je šťavnatý, zatuchlý a s lakovaným dřevem. Pokračuje pikantní koření, lák i dřevitost, nově se přidá zvláštní ovocnost. A možná trošku plastovost. Dozvuk je dost výrazný, suše dřevitý.
Výsledkem této ochutnávky je výrazný a řízný bourbon, další extra výrazná whisky. Jen bych asi v přímém porovnání preferoval druhý kousek, který mě oslovil mnohem víc. Tento se chvílemi zdá jemnější, je ale asi trošku jednodušší. Intenzitou se tady ale pořád bavíme o špičce, kterou v mnoha whisky nenajdeme.
V celkovém hodnocení akce si tento bourbon vedl hůře z obou, dostal známku 2,37. To je pořád dost dobré, již ale ne výborné. Zas se v poznámkách objevují klasické bourbonové tóny jako vanilka, dřevo, koření a kukuřice, zde se ale do mixu přidává ještě sladší ovoce, jednou popsané docela přesně jako jabkovice. Dále pak vytáhnout toust, a extrémní kořenitost. Prostě jasný bourbon se vším všudy, s intenzitou i kontroverzí. Ne všem zvyklým na skotskou single malt bude sedět, jako zážitek by to ale mělo stát za to i pro ně.