Batavia Arrack je vlastně historický destilát z Indonésie. Dají se tak označovat rumy značky Naga, rum s označením Batavia Arrack ve jméně se také již dvakrát objevil v těchto kalendářích. Základem zde bývá melasa, není to ale 100%. Některé značky mohou podle historických tradic využívat i jiné suroviny.
Když z kalendáře vyndám lahvičku, je označena jako Batavia Arrack Cognac Cask v síle 46%. Jenže na stránkách kalendáře se ukazuje Batavia Arrack „By the Dutch“ (48%), stejný který už byl v kalendáři dvakrát. Ochutnám tedy, napíšu dojmy, ale něco víc o rumu doplním až zpětně po vyjasnění.
Vůně je hodně svěží, je taková sladší a lehčí. A také hodně jemná. Nejvíce zde cítím tóny spojované spíše s agricole rumy, je tu vegetace a želé bonbony. A také je tu jemné koření a trocha dřevitosti.
V chuti jsou silně želé bonbony a sladká vegetace. K té se trochu přidá i guma. Pak je zde sladké dřevo, doplněné troškou koření. Chuť je to docela sladká a vcelku plná, není vůbec ostrá.
V dozvuku je nejsilněji sladká vegetace a s ní želé bonbony. Silně tak připomíná některé agricole rumy. Dále už je zde jen stopa dřevitosti. Je sladký, přitom ale suchý.
Obecně to není špatný rum, je to pitelné agricole. Jen ten slibovaný cognac jsem tu nějak nezaznamenal. A vlastně vůbec neví, co piju za rum, které informaci mám veřit…