Druhý den adventního kalendáře a už se zde objevuje neznámá značka. Tou je mexická Villa Rica, s podtitulem Ultra Premium 23 Years Superior Aged Rum. Jejich oficiální stránky mi internet nenašel, musím se tedy spolehnout pouze na informace z eshopů a od Dánů z 1423.
Rum je to tedy z Mexika, produkován Licores Veracruz v Córdobě. Zde se pálí rum od roku 1984 a zraje ve vlhkém subtropickém prostředí ve výšce 860 metrů nad mořem. Místní cukrová třtina se zase pěstuje na dvou místech, jedno je ve výšce 700 a druhé 1400 metrů nad mořem. Na každém místě jiná odrůda a velice jiné podmínky. Ke zrání tohoto rumu se použily kanadské sudy z bílého amerického dubu a rum v nich zrál 23 let. Je dokonce označen jako Single Barrel, má ale ředěnou sílu 40 %. Prý také dosáhl šestkrát po sobě nejvyššího skóre ve slepé degustační soutěži (viz obrázek).
Ve vůni se vyskytuje kombinace karamelu, kávy a kakaa. Je hodně jemná a nasládlá. Spíše ale jednodušší.
V chuti je pak víc čokoláda, opět se ale objeví karamel a káva. Později ještě nugát a jemný náznak tequily. Je trošku šťavnatá a jemně pichlavá, působí krémově a nasládle.
I v dozvuku najdu trošku tequily, poté již klasická kombinace čokolády a karamelu. Oproti zbytku je tady ale i sladké koření a na konci tóny pečené vegetace.
Tento rum se tváří jako další typický kousek ve španělském stylu. Pokračuje ale zajímavěji, objevují se další tóny a dozvuk je velmi pěkný. Nevadilo by mi tento rum prozkoumat víc.