Rock Rhum Enmore KFM 1991

Rumů z Guyany a i těch se jménem Enmore na etiketě jsem zde již pár měl. Například nedávno tento El Dorado Rare Collection Enmore 1996. Už ten je starým a vzácným rumem, ale zde byl snad ještě trumfnut. Ale aby nebylo nic jednoduché, většina dnes dostupných rumů Enmore se destilovala již v palírně Diamond, do které byl destilační přístroj z palírny Enmore přesunut po jejím uzavření. To se stalo myslím v roce 1993, jenže tento rum je ještě starší, byl destilován přímo v palírně Enmore.

Zde ale destilace proběhla na takzvaném Versailles still, což je originální (více než 250 let starý) dřevěný single pot still do Enmore převezený z bývalé cukrové plantáže Versailles Estate. Ve výsledku tedy místo rumu vypáleného na tradiční dřevěné Coffeyho destilační koloně z palírny Enmore ale destilovaného v palírně Diamond zde máme rum destilovaný v palírně Enmore, ale na kotli z Versailles. Ten má obsah pouze 2000 galonů, je vyroben ze dřeva v Guyaně používaného dříve v loďařství a má měděný krk.

Tento rum je tedy ročníku 1991 a byl destilován z melasy. O zrání se bohužel nikde moc nepíše, sud to byl skoro pravděpodobně z amerického dubu, nejspíše už předtím použitý. Víme tedy hlavně to, že se jedná o rum starý 31 let, i když nevím kolik z toho strávil v tropech. Rum byl poté nepřekvapivě lahvován v plné síle 55,6 %, vzniklo 203 lahví a stál prý kolem 400 eur.

Vůně je hutná a zatuchlá, je hodně dřevitá. Působí docela suše, s těžkým kořením a sušeným ovocem, jen s malou sladkostí. Jsou zde třešně a kouř, k tomu zemitost. K třešním se přidají i višně, objeví se stopy likérovosti a po čase i trochu více sladkosti. A také je velmi jemná.

V chuti je také hodně dřeva, působí zatuchlé a staře. Je zde dost koření a stopy ovoce a bonbonů, sladkou pikantnost doplňuje jemná sladká nahořklost. Je spíš sušší, ale ne výrazná. Celkově je chuť silná a plná, zároveň také velmi jemná a těžká. Po chvíli začnu rozeznávat sušené třešně a rumové pralinky, taky tóny kouře a zemitosti. Přidají se bylinky, přijde pichlavost a stopy sladkosti, s ní trochu bonbony a stopy želé. Chuť je prostě vyzrálá, silně dřevitá, sladce pichlavá a intenzivní. Je silná a intenzivní, je ale také víceméně zakulacená a zkrocená.

Dozvuk má sladkou dřevitost a hodně koření, je tak jemně nahořklý, staře dřevitý a lehce nasládlý. Ve druhé vrstvě pak cítím želé bonbony a sladkou zemitost, přidávají se bylinky a spálené dřevo. Pak jsou zde ještě hořké vlašské ořechy a hořká čokoláda. Dozvuk je dlouhý, velmi dlouhý.

Tak tohle je těžký a vyzrálý rum, je hodně dřevitý, suchý a drhnoucí, ale zároveň dost jemný. Alkohol bych mu nehádal, velké stáří je tu jasné, prostě ideální vznešený rum na konec kolekce. Možná by se mu dalo vytknout až moc dřeva (a nejspíš také cena), pokud je na to někdo citlivý tak zde si nepochutná. Za mě to ale přehnané není, je to exkluzivní a vyzrálý rum, prostě to co byste od takového stáří očekávali.