Ron Roble je značka rumů, které jsem v minulosti již několikrát ochutnával. V roce 2020 se v kalendáři objevil jejich Roble Viejo Maestro, v roce 2018 jsem podle poznámek ochutnával původní verzi Ultra Añejo. Takže nyní je po pěti letech opět možnost tento rum ochutnat, díky adventnímu kalendáři.
Značku Ron Roble založili 4 přátelé, kteří chtěli pozvednout venezuelský rum. Místní cukrová třtina se pěstuje v Yaracuy v centrální oblasti Venezuely, z ní se pak pro výrobu rumů dodává melasa. Ta se dále fermentuje v řízených podmínkách pomocí důkladně zvolených kvasinek a destiluje. To probíhá na pětinásobné destilační koloně a výsledný destilát může mít až 95 % alkoholu. Zrání rumů probíhá v tradičním stylu v dubových sudech, rum se do nich už v průběhu času nedolévá.
V nabídce značky nyní vidím 4 různé lahve. Základem je Ron Roble Viejo Maestro, druhým rumem je 8 až 12 let stařený Ron Roble Viejo Extra Añejo. Čtvrtým rumem je Ron Roble Viejo Zafra, limitované vydání 10 sudů ve stáří 15 let. Přeskočil jsem třetí rum značky, recenzovaný Roble Viejo Ultra Añejo, který tvoří vrchol základní nabídky značky.
Ultra Añejo je single vintage rumem, každá láhev obsahuje pouze rum stejného staří a ze stejného roku destilace. Staří tohoto rumu je 12 let, které rumy stráví v sudech po bourbonu nebo sherry Pedro Ximenez. Před lahvováním se pak ředí na klasických 40 %. Když se podívám do starých poznámek, rum tenkrát zrál ve třech typech sudů. Vypadá to, že sudy z francouzského dubu se již do směsi nepoužívají.
Vůně začíná v typickém španělském stylu, je tady čokoláda, karamel a trochu také káva. Dále objevuji tóny kakaa a stopy vína. Je lehká, ale také příjemně plná. Postupně se ve vůni přidává i ovoce a karamel, je to šťavnaté a výrazné ovoce. Čokoláda ale nikdy nezmizela.
Chuť je vcelku plná a trošku šťavnatá, je také hodně jemná. Nejprve poznávám sušené ovoce a sladkou čokoládu, pak se objevují tóny karamelu a pralinek. Také se objeví stopy kávy, koření a vína, je tady takový závan svařáku. Poté se ukáže docela dost ovoce, šťavnatého ale také trošku trpkého. Zesílí také karamel, který chuť překvapivě posouvá trošku do suchosti. Ono se tam někde schovává i suché kakao a dřevitost. Obecně je chuť na 40% rum slušně plná.
Dozvuk již nepřekvapí, je plný nugátu, karamelu, pralinek, sladkého vína a sušeného ovoce. Také je zde náznak sladké dřevitosti. Dozvuk je ve výsledku překvapivě plný, je nasládlý a delší. Trošku to chutná jako silné kakao nebo horká čokoláda s trochou kořenitosti a dřevitosti.
Jsem rád, že i když se jedná o ředěný rum tradičnějšího a více mainstreamového stylu, není to vůbec špatný nebo nudný rum. Naopak je to pitelný a velmi příjemný rum. Dostatečně bohatý a nejspíše i dostatečně zajímavý, aby nezapadl ve své vlastní kategorii. Ve které je těch rumů dost, takže já to beru jako slušný úspěch.