Rumový adventní kalendář 2021 – Den 09 – Plantation Isle of Fiji

Značka Plantation se letos objevuje už podruhé. Kalendář začínal jejich velmi známým barbadoským XO rumem a nyní pokračuje lahví, kterou v nabídce nemají zas tak dlouho. I když jsou oba součástí jejich blendové série, tam kde XO je prezentovaný jako luxusní dárek, tam na to jde Isle of Fiji mnohem jednodušeji. Prezentuje styl a ducha rumu typického pro tyto ostrovy.

Rum je vyroben pomocí tradičních technik z místní cukrové třtiny. Pochází z palírny RUM Co. of Fiji Distillery, kde se pálí z melasy pomocí kolonových nebo kotlíkových přístrojů. Jejich směs poté zraje 2 až 3 roky v sudech po bourbonu, v tropickém prostředí Fiji. Následně je rum, jako všechny Plantationy, převezen do Francie. Isle of Fiji zde pak zraje jeden rok v sudech z francouzského dubu.

Na oficiálních stránkách se dá dočíst i doba fermentace a naměřené hodnoty esterů a těkavých látek, ty zde ale nejsou tak důležité. Dočteme se ale také, že je rum doslazovaný a to legálními 16 g/L. Rum může být dobarven karamelem, pouze ale pro sjednocení barvy různých várek. A důležité je i říct, že je lahvován v síle 40 %.

Vůně je dle očekávání jemná a lehká. Je docela sladká a hodně ovocná. Je zde celá směska různého ovoce, nejvýrazněji jsem teď našel hrušky a fíky. Za nimi se schovává i kousek banánu. Nacházím tady i lehkou šťavnatost a stopy kouře. Dubové sudy moc znát nejdou, to spíš se objeví troška vegetace.

Chuť je sladká, bonbónová a ovocná. Šťavnatého ovoce je tady dost, opět hlavně hrušky a fíky. Oproti vůni je zde ale víc sladkosti, až to připomíná bonbony. Je dostatečně hutná a zároveň i docela jemná, pitelná. Není zbytečně komplikovaná, ale tohle ovoce působí zajímavě a příjemně.

V dozvuku se ovocnost trochu mění, zároveň ubývá bonbonů. Objeví se tu nově trocha koření, ale jinak je dozvuk spíše jemnější a kratší. Dobře navazuje na předchozí kroky, řekněme že je konzistentní.

Je to jednoduší a pitelný rum, takový pohodový a sladší. Pro mě ale nepřináší nic, co by mě nutilo ke koupi. Když dnešní zkušenost porovnám s dřívějšími poznámkami, tak nyní mi chutnal víc. Když jsem ho ochutnával minule, byl podle zápisků mnohem více karamelový a medový a zároveň méně ovocný. Hlavně ale nepůsobil jemně, ale spíš trochu hrubě. Takže po dnešku jsem relativně spokojený.