Druhou část degustace jsme zahájili prvním pot stillem Method and Madness, tato whiskey je vrcholem základní řady této experimentální palírny Midletonu. Single pot still destilace znamená, že pro tuto whiskey byla použita směs sladovaného a nesladovaného ječmene a vše proběhlo v jedné palírně. Zajímavé je zde použití lehkého destilátu a zeleného ječmene.
Tato whiskey zrála nejprve v sudech po sherry nebo bourbonu, následně byla finišovaná v sudech z francouzského kaštanu. Přesněji se jedná o kaštanovník setý neboli jedlý kaštan. Dřevo pro tyto sudy pochází z alpské oblasti Isère.
Ve vůni je hodně dřeva, už od začátku působí jinak než tradiční whisky. Kromě dřeva je zde nasládlá vegetace, třtinový cukr, nezralý banán a lehké koření. Z koření je zde nejvíce skořice, celkově vůně působí měkce. Je tu jiná sladkost, než jakou znám od jiných whisek.
Chuť je hutná a sladká, plná svíravého pichlavého dřeva. Je to suché nasládlé dřevo, se sladkými hřejivými jehličkami. Působí docela svěže, v pozadí se nachází ovoce a sladké tóny. Jsou tu velmi lehké stopy nakyslosti, připomíná to šťavnaté nakyslé ovoce. S postupem času se dřevitost zvýrazní kořenitostí. Celkově je chuť výrazná a pikantní.
V dozvuku je také hodně dřeva, to je suché a jemné. Celkově je dozvuk sušší a drsnější. Je zde karamel, šťavnaté ovoce a lehké koření. Nejvýrazněji jablka a skořice.
Je to pěkná plná a bohatá whiskey, výrazná a zajímavá. Vliv dřeva je tu znatelný, není ale tak netradiční. Z prvních tří ochutnaných whiskey Method and Madness bych zatím preferoval Single Grain.
Dalším vzorkem jsme se pustili do limitovaných edic Method and Madness, první z nich je Wild Cherry Wood. Podobně jako u předchozí se jedná o single pot still whiskey, která byla stařena v sudech po bourbonu a sherry. Poté následovalo 7 měsíců až 4 roky dlouhé zrání v sudech ze dřeva divoké třešně – Prunus avium neboli třešeň ptačí.
Ve vůni je znát jiné dřevo, je lehké a méně sladké, citrusově a medově svěží. Dále lehký karamel a trocha tropického ovoce, nejvíc asi ananas. V dalších vlnách přijde svěží koření, dřevo je více sladké a svěží. Ovocnost se prohloubí, kromě tropického ovoce nacházím i třešně a další sladké ovoce.
Chuť je velmi jemná, zároveň ale slušně hutná. Je tu taková sušší nasládlá síla. Cítím zde medové citrusy a silné sušší a svěží dřevo. Je plná a šťavnatá, trochu pikantní. Kromě sladké a suché dřevitosti tu je ještě svěží koření.
V dozvuku jsou hutné sladké citrusy, je nasládlý a dost dlouhý. Hodně silně je zde cítit kokos a pak sladké aromatické dřevo, k tomu lehká krémovost.
Tahle whiskey je už hodně jiná, mnohem více netradiční než všechny předchozí. Je ovocně sladká a pěkně pitelná, k tomu překvapivě vyzrálá. Je dost dobrá, chutnala mi.
Posledním vzorkem byla další limitovaná edice single pot still whiskey. Na rozdíl od předchozích dvou (a jako první dvě), tato v základu zrála pouze v sudech po bourbonu. Speciální jí dělá dozrávání v padesátilitrových soudcích ze dřeva morušovníku.
Tato whiskey je úplně jiná, je zde úplně jiná dřevitost. Jako by každý další vzorek posunul úroveň jinakosti, morušovník je tak daleko od třešně jak byla třešeň daleko od předchozích vzorků.
Vůně je sladká a nasládlá, plná hutného zatuchlého ovoce. Je zde kakao, karamel a bonbony, dále zvláštní koření a něco co lze popsat pouze jako silně krémová smetanová zmrzlina. Je hodně jiná, skoro divná, ale voňavá. A to voňavě šťavnatě měkká, s měkkým ovocně nasmrádlým dřevem. A postupně přechází více do šťavnata a nasládlých oříšků.
V chuti je hlavně sladké krémové dřevo a smetanová zmrzlina, je hutná a lehká. Najdu zde koření a sušší dřevo, měkké ovoce a lehkou pichlavost. V pozadí je i více sladkosti. Působí krásně silně.
Dozvuk je sladký a svěží, lehce šťavnatý. Opět tu je sladké koření a dřevo. To začíná sladce, ale přesune se do sušších tónů. A nesmělo by zde chybět měkké zasmrádlé ovoce, zde ale doplněné květinami a zelená vegetací.
Tato whiskey nabízí úplně jiný zážitek, než všechny předchozí. Je velmi pitelná a krásně zkoumatelná, trošku mi připomíná takový bonbonový rum. Je to prostě zajímavé a nutí to se vracet a ochutnávat. Ihned bych si ji nalil znova.