Romero Distilling Co. je nová rodinná rumová palírna v Calgary, v Albertě v Kanadě. Založena byla v roce 2018 a rychle se stala největším výrobcem rumu v Kanadě. Moc toho na svých stránkách nepíší, jen že používají kanadské ingredience – ledovcovou vodu, čerstvé koření a kanadskou melasu. Ke zrání používají hlavně bourbonové a sherry sudy, ty první pocházejí od Woodford Reserve. Destiluje se tady na kanadském měděném kotlíkovém zařízení. A jak je dnes zvykem, budují místní komunitu a jsou environmentálně zodpovědní.
Základem značky je Dark Sugarcane Spirit, rum z bourbonových sudů, který je poté vylepšen sedmi druhy koření a dvěma druhy melasy. Podobně je vylepšován i Bourbon Barrel Aged Dark Rum, nicméně ten si očividně zachovává v názvu slovo rum. Poctivé rumy pak zastupuje dnešní Amber Rum – Sherry Cask Finish a jeho limitovaná Cask Strength varianta.
Amber Rum se tedy destiluje ze dvou druhů melasy a zraje v čerstvě vyprázdněných bourbonových sudech od Woodford Reserve. Poté se finišuje v sudech po sherry Oloroso, míchá se po menších várkách a ředí se na 40 % alkoholu.
Já zde ve vůni cítím whisky, dokonce mi hodně připomíná kanadskou whisky nebo rye, cítím obilí a žito, také ještě suché nasládlé dřevo. Dále je zde znát karamelovost, cítím ještě stopy ovoce, nejvíce asi banánů. Po otevření vůně se přidávají máslové sušenky. Ve výsledku je vůně lehká, ale vlastně příjemná.
Chuť má nasládlou dřevitost a lehké koření, je zde rye whiskey. A pak zas banány a lehce karamel. Ke dřevu se zde poté přidává lehká připálenina. Chuť je spíše hutnější a je také hladká a dost jemná. S trochou suchosti a pikantní dřevitostí.
Dozvuk je dost dřevitý a whiskový, je zde obilí, vanilka a koření. A také nahořklý karamel. Je spíše aromatický a kratší.
Tohle je docela zajímavý rum, není to ale bohužel žádná pecka. Je zde hlavně velmi silný vliv whisky, což je následně vysvětleno first fill bourbonovými sudy. I když se jedná o bourbonové sudy, já zde více asi cítím žito nebo kanadskou whisky A také jsem nenašel skoro žádný vliv sherry, takže pro rum chlubícím se sherry zráním by finiš nejspíše měl být znatelně delší. Jinak to ale vůbec není špatný rum.