24 Days of Rum 2023/02: Hooded Skunk Rum

Druhý den adventního kalendáře přinesl skunka, konkrétněji a přesněji skunka dlouhoocasého. Po této středoamerické šelmě je totiž pojmenován první stařený Skunk Rum – Hooded Skunk Rum. Za těmito rumy stojí dánská společnost A Clean Spirit, za ní stojí Bintu Singh, bratr včera zmiňovaného Joshui zodpovědného za tento kalendář. Jak již naznačuje jméno, cílem této značky je kromě výroby rumu také udržitelnost a udržitelná výroba. Firma má tak vysoké nároky na ekologické provedení své aktivity, které se promítají do všeho od surovin až po obaly. V této chvíli mají tři různé rumové značky – Ron Sostenible a Terra Verde z Dominikánské republiky, třetí je pak SKUNK.

Značka Skunk je inspirovaná Jamajkou a místním stylem esterových rumů. Základ značky tvoří jednoduše Skunk Rum, u kterého je každá várka experimentální a liší se například kvašením a destilací. Další dvě bílé varianty se jmenují Striped Skunk a Spotted Skunk (Skunk pruhovaný a skunk skvrnitý), které již mají ustálený výrobní postup. Čtvrtým skunkem do sestavy se stal právě Hooded Skunk, první stařená verze. I tento rum se bude lišit mezi svými várkami, vždy bude pro staření vybrána jiná várka rumu. Všechny tyto rumy byly destilovány v Dánsku z dovezené organické melasy z Paraguaye. Pro první a druhou várku Hooded skunka trvala fermentace dlouhých 2 a půl týdne, po destilaci zrál rum 3 měsíce v nepoužitých panenských (ale silně vypálených) sudech z amerického bílého dubu. Tyto dvě první várky byly lahvovány v síle 61,2 a 61,5 % alkoholu.

Do adventního kalendáře se ale dostala várka další, konkrétně Batch PY-02 v síle 58 %. Tato várka již nebyla destilována v Dánsku, ale přímo v Paraguay. Tam také zrála v panenských sudech z amerického dubu. Vzhledem k tomu, že láhev první várky mám doma, jsem velmi zvědavý jak se u této várky projevilo zrání i destilace v tropech.

Vůně začíná karamelově a ovocně, ihned také cítím hodně vanilky. Je tady měkké nasládlé koření, karamel se mění na karamelky. Z ovoce se ukáže trochu banán, pak již hlavně silně ananas. Je to tu náznak šťavnatosti, takový ananasový džus. Vůně je vcelku výrazná, první batch hooded skunka je ale přeci jenom znatelně výraznější. Také je více karamelový a citrusový. Tato paraguajská várka je ovocnější a hlavně jemnější.

Chuť je plná, má spoustu tropického ovoce, hlavně opět ananasu. Také jsou zde lehce i pomeranče. Je sladká a šťavnatá, docela dost výrazná, ale také vlastně i jemná. Po chvíli se objeví hřejivé koření, ananas začíná být pikantní a chuť hodně šťavnatá. V pozadí jsou lehce i citrusy, trochu připomínající Vitacit. Dánská várka je více citrusová a grepová, má v chuti více karamelu a je pikantnější. Tato paraguajská válka je jemnější a sladší, více ovocná.

Dozvuk zahajují karamelky, nebo možná čokoládové bonbony s karamelem. Znovu se objeví vanilka a další sladké koření, novinkou je náznak sladké dřevitosti. Je hřejivý a šťavnatý, působí svěže. Ke konci se objevuje sladká pichlavost a pichlavý ananas, k tomu trochu hořké čokolády. Budu se opakovat, ale dánská várka je citrusovější a výraznější, tato je ale asi bohatší a líbivější.

Tento rum mi opravdu chutná, je to nádhera. Je rozhodně jemnější a sladší než byla první várka, má více tropického ovoce (hlavně ananasu) a méně citrusů. Celkově je pitelnější a líbivější, možná dokonce více „jamajský“. Rozhodně si myslím, že tato verze bude mezi veřejností více oblíbená, zároveň by mohla být krásným vstupem do světa Skunka.