
Tato značka je pro mě novinkou, Austrálie ale zní velice slibně, stejně tak lahvování v námořnické síle. Na láhvi se píše Australian hand crafted a Exclusive small-batch barrel-aged oveproof, očekávání mám tedy veliké.
Inner Circle Rum bylo původně označení pro privátní zásoby rumu, které si historická australská koloniální společnost pro výrobu cukru schovávala pro své ředitele a nejmajetnější klienty. Nyní po letech je tato značka opět plně v australských rukou, jejich rumy jsou ale vyráběny pro veřejnost.

Výroba rumů probíhá v nejznámější australské palírně Beenleigh, v jejich tradičních kotlíkových destilačních přístrojích, ve stejném stylu v jakém se rumy Inner Circle vyráběly v letech 1855 až 1986. Navzdory stránkám značky, kde se mluví jen o kotlíkových přístrojích, stránky kalendáře udávají kotlíkovou i kolonovou destilaci.
V nabídce značky jsou nyní pouze dva rumy – tento v námořnické síle 57,2 % (zelený) a druhý v síle „černého sudu“ 75,9 % (modrý). Jejich výroba i zrání je ale identické, liší se pravděpodobně jen ředěním.

Pálení těchto rumů probíhá v malých várkách z melasy, jejich zrání pak v malých (200 l) sudech po bourbonu. Sudy vybrané pro tyto rumy se vybírají po pěti letech zrání, jako poslední krok se ještě přidá určité množství jejich desetiletého rumu.

Ve vůni je rum sice docela sladký, probleskují ale i sušší tóny. Nejvíce zde cítím kakao a ovoce, později i lehké koření a trochu dřeva. Celkově vůně působí velmi svěže.
Chuť je silná ale přeci jenom i hodně jemná. Velmi silně je zde cítit svěží ovoce a také bonbony. Chuť doplňuje nasládlé víno a kakao. Až když se v ústech drží rum dlouho, objeví se pichlavost, taková sladce bonbonová pichlavost. Síla skoro 60 % je zde ukryta dost dobře. A ještě lépe, když uvážíme docela mladý věk.
V dozvuku jsou ještě výraznější tóny bonbonů, tady bych je popisoval asi jako želé. Kromě nich je zde ještě sladká zemitost a čokoláda. Dozvuk je očekávaně silný i dlouhý, zároveň docela sladký.

Silné a jemné nebo silné a sladké, to jsou moje oblíbené rumové kombinace. A tento se moc povedl, zachutnal i zaujal. Je to taková kombinace klasiky a svěží novosti, celkově výrazný rum. Úkol je jasný, zkusit někdy ochutnat i silnější verzi.
Kalendář zatím překvapuje obden. Po konzervativním začátku přišla druhý den moc pěkná exotika, následovala nudná jemnost aby dnes opět přišla krásná rumová pecka.