Rumů Roble jsem již několik ochutnal, konkrétně Ultra Añejo a Extra Añejo (ten dokonce několikrát). To byly také jediní dva zástupci této značky, kteří byli k dostání. Proto mě potěšilo, když na mě z kalendáře vykoukl další jejich rum – Viejo Maestro Extra Añejo.
Maestro je rum z Venezuely, byl destilován z melasy na kontinuálním pětikolonovém destilačním přístroji a zraje v sudech po bourbonu 6 až 8 let. Je tedy mladší než původní Extra Añejo, které tvořili rumy staré 8 až 12 let.
Vůně je u tohoto kousku lehká a příjemná. Cítím zde kakao, sladké víno a lehce ořechy.
Chuť je plná, pěkně sladká a jemná. Zdá se i docela hutná. Přesně jako ve vůni i zde nalézám sladké víno, kakao a ořech, postupně to ale přechází do větší „čokoládovitosti“.
Dozvuk je kratší, ale šťavnatý a sladce hřejivý. Zůstává zde sladké kakao a nově se objevují sladké bonbony.
Celkově se jedná o příjemný plný rum. Domů bych si ho nekoupil, ale neměl bych ho problém doporučit. Škoda, že tento rum nemůžu porovnat s klasickým Extra Añejo…