V loňském rumovém kalendáři byl Pixan 8 Años. Nyní se skoro totožnou etiketou přichází Pixan Solera Especial. Na první pohled jsou si barvou dost podobné, rozdíly tedy nečekám velké. Některé stránky (včetně stránek adventního kalendáře) uvádějí tento nový Solera Especial také jako osmiletý, i když na láhvi to nikde napsané nevidím. Vzhledem k soleře v názvu se tedy pravděpodobně jedná o směs až osmiletých rumů.
Tento rum pochází z Mexika a je vyroben z melasy kolonovou destilací. Pro základní zrání se používají sudy vyrobené z amerického dubu, finišován je tento rum v sudech po červeném vínu z nejstaršího mexického vinařství Casa Madero.
Já jsme využil této příležitosti a vytáhl vzorky přivezené z pražského Rumfestu a udělal si takovou malou Pixan degustaci. Kromě této lahvičky Solera Especial jsem tu totiž měl ještě druhou (odlitou ze stánku), pak lahvičku původního osmiletého Pixanu a nakonec Pixan patnáctiletý. Těm všem se budu věnovat v samostatném příspěvku, zde se podívám pouze na Solera Especial.
Vůně je zde hodně lehká a méně výrazná, řekl bych jednodušší. Je nasládlá s tóny medu, ovoce a gumových bonbonů.
Chuť je plná a hodně sladká. K tomu působí šťavnatě a je velmi jemná. Nacházím zde opět tóny ovoce a gumových bonbonů.
Dozvuk je dlouhý a „bonbonový“, s chutí želé a sladkého ovoce.
Celkově bych řekl dobrý rum, na mě ale už zbytečně sladký. Je podobný původnímu osmiletému Pixanu, ale je trošku jednodušší a tím bych ho řadil až za něj. U fanoušků sladších rumů by mohl zabodovat.