Pod značkou Ron Cristóbal se v minulosti objevily dvě speciální edice rumu, aktuálně jsou jako novinka v prodeji další dvě edice z ročníku 2008. Zatímco první Santa Maria Vintage 2007 jsem ochutnával na návštěvě v Písku, druhou Santa Maria Oloroso jsem ochutnal díky Samerovi z Fenix Drinks, kteří ji dovážejí. A tomuto rumu se budu dnes věnovat.
Tento rum je ročník 2006 a po své destilaci strávil přibližně 12 až 13 let v sudu. Po tomto prvním zrání následovalo ještě dostaření v sudech z evropského dubu, ve kterém bylo sherry oloroso. To trvalo 17 měsíců, aby byl pak rum v létě roku 2020 nalahvován v síle 46 % (a počtu 1487 lahví). Zároveň se jedná o poctivý nedoslazovaný rum, kde se sladkost objevuje díky použitému sudu.
Na první seznámení rum odpoví hutnou sladkostí, silnou rozinkovitostí a trochou koření. Když se do něj více ponořím, zjistím že je sice sladký, ale ne tak moc jak by se mohlo zdát. K rozinkám se pak postupně přidá sladké dřevo a těžké víno. Když se mu věnuji opravdu dlouze, nacházím dále tóny karamelu, třešní a třtinového cukru. Když nechám vůně zkoncentrovat, překvapivě se objevilo trochu tabáku a kouře. Ale zároveň se ještě více zvýraznili sherry rozinky.
Rum je to jemný a hutný, silně nasládlý. Plný rozinek a sherry, hutného těžkého vína. Ve své podstatě je to krásný nedoslazovaný likérek, sladší tečka u které bych po degustaci vydržel sedět zbytek večera.