Devatenáctý den adventního kalendáře Rum Friendly Clubu a opět další rum CDI, neboli Compagnie Des Indes. Pro nějaké informace se vyplatí kouknout na recenze CDI Guyana 2007, CDI Nicaragua 2004, CDI Guyana 2005 Port Mourant a CDI Guyana 2007 13 yo. Já již jdu rovnou na rum, ten je tentokrát z Fiji.
A odkud jinde z Fiji než ze South Pacific Distillery. Rum byl vypálen z melasy na kotlíkovém destilačním přístroji. Lahvoval se ve věku 11 let pro Dánský trh, v jedné z 234 lahví najdeme rum o síle 66,8 %. Více detailů už zveřejněno není.
Vůně je hodně kakaová, to pak doplňuje káva a koření. Dále se objevuje lehce dřevitost a také trocha ovoce. Působí lehce, ale výrazně.
Chuť je rozhodně výrazná a intenzivní, je také ostřejší. Nebo bych řekl ostře šťavnatá a silná. Dominuje tady kakao a čokoláda, tóny ovoce jsou spíše v pozadí. Při delším vychutnávání už mi kakao přijde skoro pálivé.
Dozvuk velice připomíná horkou čokoládu. Je ostře kakaový s hřejivým kořením, je hutný a ostře šťavnatý. V pozadí jsou opět lehce tóny ovoce, tady doplněné ještě marcipánem. Jak ochutnávám více, dozvuk je opravdu hřejivě čokoládový a pikantní, navíc ovoce v pozadí ještě přibývá.
Tak tenhle rum je rozhodně silný, výrazný a intenzivní. Ale také ostřejší a vlastně až alkoholový. Celkově je to tedy chuťový nářez, který vybuchne v ústech. Jen bych v něm vůbec nehledal Fiji, je strašně odlišný od všech rumů, co jsem již ze South Pacific Distillery ochutnával. To takový kakaový styl bych čekal spíše od Nikaraguy nebo Belize. Láhev kupovat nebudu, ale svým způsobem tento rum zaujal i zapůsobil.