V druhé části večera jsme se po Japonské chvilce přesunuli zpátky do Čech a také koukli na nějaké coctaily. Byla by určitě škoda navštívit koktejlový bar a nevyzkoušet, jak to barmanovi jde. Nejdříve se ale kouknu na dvě specialitky od Žufánka…

Přímo pro My Friends Bar byl vyroben Žufánek Aesculap London Dry Gin. Tento bar se totiž nachází v historickém lékařském domě, ve kterém se kromě něj nachází i lékárna. Gin tedy propojuje aspekty baru, Plzně i zdravotnictví, i proto byl pojmenován podle starořeckého boha lékařství. První várka byla vyrobena ještě pro Amigos bar, Plzeň zde zastupoval chmel a lékařství například levandule, anýz, badyán, bazalka nebo jahodník.

Já ochutnával druhou várku, už pro My Friends. Pokud vás to zajímá, tak seznam botanicals opsaný z etikety je zde: Juniper, coriander, iris, cranberry, aroniaberry, lemongrass, grains of paradise, hibiscus, verbena, melissa, angelica, pine sprouts,orange peel, lemon peel, lavender. Gin má sílu 45 % a očekávanou čirou barvu.

Já na giny moc nejsem, ochutnal jsem jich málo. Ale tento doručí přesně co jsem čekal, je to jako vstoupit do historické lékárny. Prostě otevřete dveře a dýchnou na vás bylinky. Oproti jiným ginům je tento více větrový a pendrekový. Na podrobnější poznámky bych ho musel ochutnat podruhé nebo ho vyzkoušet v coctailu, pokud ale máte rádi giny od Žufánka, bar by jste měli navštívit.

Druhou ochutnanou specialitou je whisky od Žufánka. Ta není oficiálně v prodeji, patří totiž do soukromých zásob barmana Jaroslava, kterému moc děkuji. Jedná se o čtyřletou whisky v sudové síle 62,13 % a pokud je to stejná whisky jako v článcích na webu, tak byla vyrobena z českého sladu z Bruntálu, nakouřena na 15 PPM rašelinou z Šumavy a zrála v sudu z dubu z francouzské oblasti Limousin.

Ve vůni cítím jehličí, pryskyřici a sladkou rašelinu, je zvláštní a trochu připomíná whisky Gold Cock. Po prvním seznámení začne vystupovat vyšší sladkost a taková těkavost, trošku podobná esterovým rumům. Nacházím zde tóny kukuřice, nebo mi ji alespoň připomněl styl této sladkosti. Vůně je silná, řekl bych přímo ohromná. A to vše ale bez alkoholu nebo ostrosti.
Chuť je velmi silná a taková jasná. Chtělo by se mi napsat přímočará, na to je ale moc komplexní. Je rozhodně pikantní, pichlavé jehličí je doplněno medem a hodně sladkou rašelinkou. Později přijde ještě další jehličí a přechází do suché svíravosti a kakaa.
Dozvuk připomíná lesní půdu, je tu jehličí a zemitost společně s čokoládovou sladkostí. Je ale trošku kratší, než bych čekal podle silné chuti.
Žufánek připravil hodně zajímavou a povedenou whisky. Svým jehličím trochu připomíná GC, ale pak jde úplně jinam. Krásně se pije a moc mi chutná, jsem strašlivě rád za ochutnání. Jen dozvuk je trošku slabší, po tak pěkné vůni a chuti.

Po všech těchto ochutnávkách již nastal čas se přesunout k něčemu méně náročnému a pustil jsem se do koktejlů. Mám rád citrusové tóny a doma jsem již zkoušel míchat svůj vlastní whisky sour. Využil jsem tedy příležitosti ochutnat, jak tento docela jednoduchý drink vypadá a chutná od profesionála. Výběr whisky jsem nechal na Jaroslavovi a užil si tak Johnnie Walker Black Label Whisky Sour.
Rozhodně byl povedený, lehoučké tóny rašeliny i krémovost dodaná pořádně protřepaným bílkem pozvedly tento drink na vyšší úroveň. Takový sour si dám kdykoliv s radostí znovu.

Druhým drinkem byl opět whisky sour, tento bych pojmenoval jako Flaming Pig Gunter Sour. Postavený byl na small batch whiskey z Irska Flaming Pig a kromě tradičních ingrediencí byl vylepšen ještě Gunterem, místním signature kávovým cocktailem. Tato kombinace původně vznikla omylem, záměnou lahví, a to dalo vzniknout novému receptu.
Cocktail byl moc příjemný, nejdříve přijde citrusová krémovost, pak se ukáže whiskey a na konci je jako sladká tečka kávový likér.

Asi netřeba povídat, že jsem si My Friends oblíbil. A také jsem se zde ještě stavil, v budoucnu tedy ještě sepíšu třetí článek, čistě jen o cocktailech, co jsem zde ochutnal. Z tohoto večera ale nejde moc něco pozvednout. Výtečné japonské whisky, osvěžující koktejly i překvapivá Žufánkova whisky, byl to dobrý večer.