Návštěva v muJRum Písek

Mám trochu smůlu, v Písku totiž otevřeli rumový obchod až poté, co já do něj přestal jezdit. Když jsem se tedy po čase do Písku zase dostal, využil jsem příležitosti k návštěvě obchodu muJRum. Zde jsem pak strávil pěkné chvíle naplněné ochutnáváním rumů a diskuzí nad rumovými tématy.

Prvním ochutnaným rumem byl Ron Centenario 1985 z Kostariky. Ten byl namíchán k příležitosti 35 let od vzniku značky Centenario a zrál v sudech po skotské whisky z oblasti Highlands. Lahvoval se v roce 2020 v síle 43% v omezeném množství. Cenově se nachází mezi 20 yo a 25 yo Centenarii.

Ve vůni je hlavně kakao, káva a karamel. Je dost nasládlá, sladší, je také velmi jemná.

Chuť působí hutně, je ale docela lehká. Opět je tu karamel a káva, místo kakaa se ale objeví tmavá čokoláda.

Dozvuk je trochu sušší, hlavně je tady nesladký karamel a nasládlá dřevitost.

Tento rum zvládá zabrousit do sladkého stylu bez větší sladkosti. Je pěkně vybalancovaný a moc dobře se pije, povedl se.

Ron Cristóbal je značkou dominikánských rumů od dánských 1423. Kromě jejich základních plnění vydala i dvě limitované verze, obě pojmenované po největší lodi Kryštofa Kolumba. Ten zase propůjčil své jméno celé této značce, já už se zaměřím konkrétně na Santa Maria Vintage 2007.

Tento rum je vintage blend, vznikl smícháním více rumů destilovaných v roce 2007. Celou dobu zrál v tropickém prostředí Dominikánské republiky, než byl nalahvován v létě 2020. Rum má sílu 46 %, je nedoslazovaný a bylo ho pouze 1174 lahví. Druhým rumem Santa Maria je 2006 Oloroso, které je tomuto 2007 dost podobné. Dováží ho k nám Fenix Drinks, takže jako vždy lze více zjistit přímo u zdroje.

Vůně tohoto rumu je krásně nasládlá, plná rozinek a karamelu. Je ale lehčí a svěží, což není zvykem u „rozinkových“ rumů, které bývají těžší.

V chuti vše začíná lehkým nasládlým kořením a postupně se přidává karamel, rozinky a jemná čokoláda. V pozadí je znát sladké dřevo, působí lehounce svíravě. Tento rum působí jako sladký, má pro to všechny atributy, sladký ale není.

Dozvuk je vyloženě suchý. Je tady koření a dřevo, nesladký karamel a med. S časem dřevité tóny zesilují, ukáže se, že tento rum má sílu.

Toto je excelentní rum. Vše z něj křičí „sladký rum“, ale sladký není. Rozinky a karamel nasládlost spíše naznačují, rum díky tomu působí trochu dezertně. Celkově je ale velmi jemný a vyzrálý, plný chuti. I přes silnou chuť ale zůstává lehký, nesklouzne do těžkých nebo zatuchlých tónů. Pro mě asi ideální „dezertní“ rum.


Do třetice jsme ochutnali Quorhum 30th Anniversary Oporto Finish. Já znám většinu nabídky firmy Oliver už z minulosti, tato láhev je ale docela novinkou. A také je limitovaná, bylo ji vytvořeno jen omezené množství.

Jako základ pro tento rum byla použita stejná směs, jako je v klasickém Quorhum 30. To jest třicetiletá solera, směs rumů o stáří až třiceti let. Část tohoto rumu ale byla dána do dalších sudů pro dozrání, tento se stařil několik měsíců v sudech po portském víně. Lahvován je v síle 40 % a ve stejné lahvi jako ostatní rumy Quorhum, jen etiketa je barevně odlišená.

Vůně se zdá sladší, je hodně ovocná a lehká. Troška sladkých tónů se prolíná se sladkým dřevem a lehounkou zatuchlostí. Po odvětrání působí docela bohatě, je nutné ji ale hledat spíše v pozadí.

Chuť je už mnohem sladší, je ale plná a velmi jemná. Jsou zde hlavně tóny ovoce a květin, doplňuje je lehce káva. V dozvuku sladkost poleví, naopak se objeví sušší tóny.

Celkově je to velmi pitelný a příjemný rum, to Oliver umí. Také není tak sladký jako spousta jejich rumů. Ale cena bohužel úplně neodpovídá, za 2500 (o cca tisíc víc než čistý Quorhum 30) bych si představoval víc, já bych si místo toho radši pořídil předešlý Cristobal 2007. Pokud vás ale zaujal, nebo jste fanda Oliverů, za vyzkoušení stojí oba. Na muJRum už ho v nabídce nemají, skladem jsou ale ještě na Warehouse1.

Ochutnávaná verze

Posledním zde ochutnaným rumem, přesněji tedy rumovým likérem byl Isautier Gingerbre Citron. Tato značka pochází z Reunionu a kromě několika čistých rumů se specializuje právě na likéry. Gingerbre citron je dochucen zázvorem a citrony, je silně slazen a lahvován je v síle 40 %.

V řadě Arrangés se kromě něj nachází i další příchutě, jako například divoká mandarinka nebo flambovaný banán. Isautier ale má ještě třeba smetanové likéry – banánovo-kokosový, burákový nebo Sweet Potato Cake podle lokálního dezertu.

Nová láhev

Vůně tohoto likéru je zvláštní a rozhodně nezvyklá. Zázvor je zde silný, ale sladký (ne ostrý), citrony (i další citrusy) jsou jen nasládlé. Celkově působí velmi svěže.

Až v ústech se projeví velmi silná sladkost, je doslova hutná a lepivá. Zázvor je sladký, pořád má ale sílu. Citrusy už nejsou svěží a čerstvé, tyhle jsou pečené. Pomáhají tomu také tóny medu a agávového sirupu.

Dozvuk je pořád sladký, začíná být ale pikantní. Po sladké chuti je to příjemně osvěžující.

Jako základ je kvalitní nesladký rum, který dostal naloženo hutnou sladkostí, zázvorem a citronem. Byla to krásně silně sladká a trochu svěží tečka na závěr návštěvy.

Tímto moc děkuji majiteli i jeho ženě za pohoštění i příjemnou konverzaci a doufám, že se jejich obchodu muJRum bude dál dařit. Pokud budete v Písku, rozhodně se zastavte.