Další z rumů, který se mi objevil mezi lepšími vzorky je Mhoba. Tu jsem zmiňoval například v recenzi na Mhoba Bushfire a rozepsaných mám několik recenzí jejich základních i zajímavějších lahví. Tentokrát jsem ale naslepo ochutnával jednu z limitek.
Rumy Mhoba jsou divoké a poctivé rumy z Jihoafrické republiky. Společnost kromě palírny vlastní i třtinové plantáže, pro výrobu rumů se tak používá vlastní organická cukrová třtina odrůdy Nkomazi. Základem je ručně lisovaná čerstvá šťáva z cukrové třtiny, produkuje se zde maximálně 4 tisíce litrů šťávy za den. Další krok probíhá v otevřených fermentačních nádržích, kde se pomocí místních kvasinek šťáva fermentuje až tři týdny pod širým nebem. Vlastní destilace probíhá pouze kotlíkovou metodou a v malých várkách. Rumy se zde ručně plní i etiketují, nepřidávají se žádná aditiva, barviva, cukry nebo dochucovadla. Vše se tak děje na pozemcích palírny.
Tato láhev ale nepatří k základním rumům Mhoba, je to vybraný sud a limitovaná edice. Lahvovala se v režii společnosti Velier pro LMDW – La Maison du Whisky. Rum byl destilován v roce 2017 na vlastním destilačním přístroji a následně strávil 4 roky v ex-bourbonovém sudu. Další rok pak rum strávil v sudu z francouzského dubu, ve kterém předtím zrálo jihoafrické víno z Vrede in Lust. Tento pětiletý rum je finálně nalahvován jako single cask v počtu 286 lahví v neředěné síle 60,8 %.
Vůně je svěží a hodně ovocná. S ovocem je zde karamel a po chvíli se objevují i estery. Jsou zde tóny sladkého lepidla a žvýkačky, nebo taky zeleniny a banánů. V pozadí je více zatuchlého ovoce, ukážou se trochu i citrusy. A někde tam jsou i stopy dřeva a pár dalších banánů. Vůně je výrazná a hutná.
To chuť je výrazná a hodně šťavnatá, je ostrá a pichlavá. Také není skoro vůbec sladká. V popředí jsou esterové tóny ovoce a zeleniny, žvýkaček a lepidla. Také je zde hodně karamelu, ten je pro Mhobu také typický. Ovoce je tady tropické a svěží, v popředí se ukazují banány.
Dozvuk je také šťavnatý, je už trošku sladší a jemnější. Je tady opravdu hodně karamelu, ale výrazně se ukazují citrusy a hořká čokoláda. Jinak je zbytek až v pozadí.
Na první pohled mi tento rum připomínal něco z Jamajky, estery se nezapřou. Ale pak pokračoval jiným stylem. Také je zde kromě ovoce i dost karamelu a dalších tónů, které si pamatuji spíš u Mhoby a Savanny. Je to stařený esterový rum, plný a výrazný, ale také ostrý. Ve výsledku je to dobré.