Le Gus‘t Engenhos do Norte 2006

Pokračujeme dále v recenzích rumů z exkluzivní zlaté kolekci adventního kalendáře RFC – Rum Friendly Club. Díky lahvičkám označeným pouze čísly jsem se do toho pustil naslepo, čtvrtý den nám přinesl něco opět trošku netradičního. The Gus’t je dalším z nezávislých rumových bottlerů, jedná se o rodinný podnik. A jak je zvykem, členové cestují po světě a skupují sudy s rumem nebo whisky. Nyní si tedy připravili něco z Madeiry.

V lahví je rum z ostrova Madeira, tedy oficiálně z Portugalska. Rum pochází z palírny Engenhos do Norte, kde byl vypálen z čerstvé třtinové šťávy v roce 2006 jako agricole. Tato palírna je spíše malá, také se zde destilační přístroj ohřívá párou. Rum je to tedy kolonový, zrající v sudech 15 let. Zrál nejprve v ex-bourbonovém sudu, pak v sudech po vínu, oboje v teplém podnebí ostrova. Nalahvován je jako single cask v plné síle 52,6 %. Ze sudu se stočilo 261 lahví.

Vůně je plná a nasládlá, je pěkně výrazná a možná i trochu svěží. Začíná lehce šťavnatě, po čase je pak šťavnatá víc. Nejprve cítím třešně a kakao, k tomu nějakou čokoládu, asi spíše mléčnou čokoládu. S delším časem se objeví trocha citrusů a nějaké šťavnaté ovoce, zůstává tu silná kakaovost.

Chuť je plná a silná, je šťavnatá a docela sladká. Možná sladce pichlavá, rum není úplně jemný, ale sladkost to zakrývá. Nejdříve cítím mléčnou čokoládu a třešně. Nebo také višně naložené v rumu, šťavnaté rumové pralinky. Chuť začíná být trochu povědomá, s časem se objevuje sladké sušené ovoce. Třeba klasické rozinky. Po chvíli už dominuje kombinace silné sladší čokolády a hromady sušeného ovoce.

Dozvuk je šťavnatě čokoládový, opět jsou tu višně naložené v rumu a rumové pralinky. Zde je ještě závan dřeva a troška koření, po chvíli zas dominuje sladká hořká čokoláda. Hodně hořké čokolády. Není moc sladký a není ani jemný, naopak je trošku hrubý. Ale je výrazný.

Tak tady vůbec nevím co mám nalito, ale jsem opravdu spokojen. Je to těžší a aromatický rum, plný čokolády a sušeného ovoce, s višňovou pralinkovostí. Madeiru bych vůbec netipoval, ale je pravda že stařené rumy z Madeiry moc napité nemám. Tak jako tak jsem spokojen, tohle je mňamka. Jeden ze základních rumů z této palírny mám odlitý doma, takže tohle je pošťouchnutí se mu podívat na zoubek.