
Palírna Loch Lomond je ve Skotsku svým způsobem speciální, asi nikdo jiný nemá takový rozsah stylů výroby whisky v jediné palírně. Většina skotských palíren má kotle ve tvaru labutího krku, Loch Lomond má navíc ještě kotle s typickým spodkem, ale rovným krkem. Zde jsou děrované měděné pláty a chladící okruh, díky kterým je prý snazší zachytit i lehké tóny a také je jednodušší sběr různých částí destilace. Standardně se jímá zvlášť silnější destilát (85 % alkoholu, lehčí a květinovější) a slabší destilát (68 %, ovocnější a plnější), navíc se zde používá rašelinný i nerašelinný slad. Pak je zde ještě měděný Coffeyho destilační přístroj, na kterém se sice pálí ze sladovaného ječmene, ze zákona se ale jedná o single grain whisky. Celkově se zde tak pálí 5 různých rozdílných druhů whisky. Všechny tyto whisky se poté ukládají do bourbonových sudů. K tomu má palírna vlastní bednářství.
Nabídka značky je opravdu široká. Základní řadu tvoří stejnojmenné whisky, které jsou nejspíše blendem různých destilátů z této palírny. Zde se nachází například Original bez udání věku a 12 yo, pak ale také spousta starších whisky nebo speciálních edicí. Trochu stranou pak stojí dvě pod-edice: rašelinný Inchmoan a Inchmurrin, který obsahuje pouze whisky z těch typických kotlů s rovným krkem. No a úplně stranou pak stojí třeba ještě Single Grain edice. Takto to ale vypadá aktuálně, protože ochutnávaná whisky pochází ještě z doby před posledním rebrandingem a změnou nabídky.

Inchmurrin 18 yo se lahvoval cca kolem roku 2015 a jedná se o osmnáctiletou whisky ředěnou na 46 % alkoholu. Tato whisky zrála v několika typech bourbonových znovu vypálených sudů a pochází tedy pouze z destilace na specifickém Loch Lomond kotlíkovém přístroji. O moc více se bohužel už o lahvi nepíše.
Ve vůni cítím ovoce a bonbony, je zde slad a svěží obilí. K tomu ještě jemná dřevitost a špetka zasmrádlosti. Hutná obilnost je poté doplněna slámou a špetkou koření. Je také příjemně sladká.

Chuť je plná a hladká, je opravdu hodně jemná a také trošku šťavnatá. Je tady slad a jemná dřevitost, lehce se ukazují bonbony, obilí a sláma. S časem se objeví stopy čokolády a chuť více přechází do sladovosti a obilnosti.
Dozvuk je šťavnatý a hutný, je také docela sladký. Je lehce dřevitý a ovocný, je tady dost sladu a nějaké bonbony. V pozadí také cítím stopy vína a čokolády. Jak dozvuk mizí, do popředí se dostává právě hořká čokoláda.
Kouknu také do poznámek kolegu: Ty tuto whisky popisují nejvíce jako svěží a lehkou, občas venkovskou, ale pitelnou. Hodně ovocnou, ale také zatuchlou. S tím já souhlasím, pitelná je hodně. Je to příjemná, plná a hodně jemná whisky. Ona možná asi není ničím speciální, ale je opravdu hodně pitelná a příjemná. Nadchla mně například znatelně více než vedlejší průměrný Balblair.
