S touto whisky se v rámci tajného ježíška dostáváme do předtím neprozkoumaných končin. Hned na začátku jsme sice díky Glen Breton nakoukli do Kanady, to se zde ale snad ani nedá počítat. Teď se tedy nacházíme v USA a koukneme se na dva příklady prémiového bourbonu.
Značka Booker’s pochází z Kentucky a nese jméno svého zakladatele. Booker byl již šestou generací master distillera a v roce 1992 představil světu kategorii small batch bourbonu, bourbonu stáčeným malých várkách. Booker’s Bourbon je tedy značkou, ve které se lahvují pouze bourbony v plné síle, nedochucované, neředěné, nefiltrované. Udává se zde přesný věk a žádná várka není přesně stejná, jako ta předchozí. Pálí se ve stejné palírně jako Jim Beam, pod kterou společnost značka také patří. Podobnost těchto bourbonů se základním Jimem ale ale jen hodně vzdálená.
Recenzovaný bourbon je označen jako Booker’s 07 yrs + 18 days, v sudu tedy strávil 7 let a 18 dní. Je to druhá várka značky lahvovaná v roce 2015, pojmenovaná jako Dot’s Batch. Složení mashbillu by tady mělo být 75 % kukuřice, 13 % žita a 12 % ječmene, stáčí se do lahví o objemu 750 ml. Síla tohoto kousku je 127.9 Proof nebo 63.95 % alkoholu.
Už vůně jasně prozrazuje, že jsme se od skotské whisky přesunuli opravdu daleko, přes oceán. Jsme totiž v Americe a tohle je jasný bourbon. Cítím spoustu dřeva, ale také koření, například kopr. Je tady sladkost, ale také svěžest a suchost. Vůně je velmi výrazná, je plná, měkká a nasládlá. Ve výsledku asi jemnější než sousední bourbonový kousek. Je tady hodně sladkého obilí, objevují se hrušky a skořice.
Chuť je šťavnatá a hodně silná, je svíravá a intenzivní. Opět je silně dřevitá i kořenitá, zas je tady ten kopr. Je hutná a měkká, pořád ale hodně šťavnatá a velmi výrazná.
Dozvuk je silně kořenitý ale také bylinkový, opět se spoustou dřeva. Je trochu netradiční, takový lehce nakyslý, až trochu funky. A také je dost šťavnatý, v pozadí se sladkým ovocem a hruškami. A pořád s hromadou koření.
Tak tahle whisky je extra výrazná, je plná a ohromující. Těžce se to popisuje, ale je to prostě velmi intenzivní zážitek dodaný sudovou silou a obilně-dřevitou suchostí bourbonu. Se skotskou single malt je to obtížně srovnatelné. Mě to chutná, je to krásný zážitek a moc dobrá whiskey.
V rámci degustace byl tento kousek hodnocen čistou dvojkou, na hranici mezi výbornou a velmi dobrou whisky. Asi by se dalo říct, že takovýto poctivý bourbon může leccos nabídnout i lidem upřednostňujícím sudovky ze Skotska. Kolegové zde při ochutnávání našli typické chutě dřeva, koření, vanilky a kukuřice. Také se ale v poznámkách objevovali zajímavé poznatky jako traviny, nakyslost nebo chléb. A také překvapivě dost ovoce. Rozhodně ale panuje shoda, že tato whisky je hutná a silná.