Značku rumů Damoiseau znám, dokonce jsem jich několik již ochutnával. Přesněji řečeno, ochutnával jsem jejich VSOP a XO rumy, abych to zakončil desetiletým Rhum Vieux 2001. A já si teď díky kalendáři doplním i jejich základní stařený rum.
Rumy Damoiseau pocházejí z Guadeloupe, kde v roce 1942 Roger Damoiseau senior koupil usedlost Bellevue. Zde se tak začal produkovat cukr a podobné záležitosti, brzo se přidal i rum. A to do té míry, že se stal nejdůležitější částí produkce. Sklizeň cukrové třtiny zde probíhá od ledna do července. Stonky třtiny se nejprve nasekají, pak se několikrát podrtí, než se začnou lisovat. Vylisovaná šťáva se sbírá a filtruje, poté se nechává fermentovat. Po vypálení se rumy buď nechávají odležet v nerezových tancích, nebo se dávají stařit do dubových sudů.
Šťáva použitá pro VO se fermentuje 24 až 36 hodin pomocí místních kvasinek z cukrové třtiny. Pálí se na kreolském kolonovém přístroji na sílu 88 %. Dále se rum staří 3 roky v sudech po bourbonu o velikost 180 až 200 litrů, lahvuje se v síle 42%.
Ve vůni je hlavně želé a guma, také je tu sladký pepř. V další vrstvě pak sladká techničnost a větrová dřevitost. Působí docela výrazně, ale také měkce.
Chuť je příjemně jemná a hladká. Sice není tak moc výrazná, je ale plná i trochu hutná. Cítím zde sladkou gumu a želé bonbony, je tady dost koření. Z něj opět vystupuje sladký pepř. Pak už jsou zde jen lehce šťavnaté citrusy.
Dozvuk je nasládlý, sladší než byla chuť. Zas jsou zde želé bonbony a sladký pepř, lehce je doplňuje guma.
Na základní stařený rum toto není špatné. Tři roky již trochu zaoblily rum, nicméně gumové agricole tóny jsou tu pořád dominantní. A oproti jiným, zde jde zajímavá pepřovost. Ve výsledku je to dobrý rum.