Rumy William Hinton se v tomto kalendáři objevují docela pravidelně, je to ale vždycky radostná zpráva. Pokaždé je to totiž jiný rum, v každém případě zatím dost dobrý. Tento jsem tedy také zatím neochutnal, ale už podle lahvičky se těším.
Rum je označený jako portugalský, pochází totiž z Madeiry. Zde se pěstuje cukrová třtina, její čerstvá šťáva se pak používá k výrobě rumu. Postup tak připomíná francouzský styl výroby. Po dlouhé fermentaci se destiluje na koloně, poté rumy zrají v sudech z francouzského dubu. Loni byl v kalendáři pětiletý rum, dozrávající v sudech po rašelinné whisky. Rok předtím to zase byl Four Cask Edition, takže očekávám, že dnešní rum bude navazovat spíše na něj.
5 Cask Blend na stránkách výrobce není, to ale nebyl ani Four Cask Edition. Kromě single casků se tady totiž nacházejí jen natural, 9 months, 3 years a 6 years. Podle popisu to tak opět vypadá, že tento rum byl namíchán pro tento kalendář. Ale zároveň se určité množství dostane i do lahví. Jedná se o směs tříletých rumů, které předtím zrály v pěti různých druzích sudů. Jsou to sudy, ve kterých předtím zrály vína z Madeiry, whisky, brandy nebo nejmenovaná sherry a portská vína. Lahvuje se v síle 45 %.
Vůně je tu příjemná a měkká. Je spíše lehčí, také je jen nasládlá. Hlavním rysem jsou tady želé bonbony, k nim lehké koření. On je to takový lehký agricole styl.
V chuti je rum velmi jemný, je hladký. Ale působí i docela plně a hutně. Pokračují tóny želé bonbonů s trochou koření, přidá se lehce ještě guma.
Želé bonbony dominují i dozvuku, zesiluje ale koření. To je zde měně sladké a více pikantní, konkrétně se ukazuje třeba pepř. Novinkou jsou ale tóny sladké dřevitosti. Podobně jako včera, staření se ukazuje hlavně v dozvuku.
Williem Hinton opět přinesl příjemný rum. Je to tedy trošku jednodušší kousek, sladké a trochu zjemněné agricole. Ale proč ne, zapadá to do stylu. Jen bych čekal, že se zrovna 3 typy sudů po vínech propíší do rumu více. Možná by stálo za to ještě počkat a vytvořit takový blend trochu starší.