V tajném ježíškovi roku 2023 se nám ukázala i irská skupina whiskey, například zastoupená i dvěma kousky od Method and Madness. Druhým z nich je tedy tento Method and Madness Single Pot Still Mulberry Cask, který jsem již ochutnával a recenzoval díky jedné degustaci.
Method and Madness je malá experimentální palírna, která je součástí Jamesonu a palírny Midleton. Tato konkrétní whiskey je typicky irskou, neboli single pot still whiskey, zároveň se jedná o limitovanou edici. Tato láhev je bez udání věku, whiskey v ní nejprve zrála v malých bourbonových sudech. Speciální se stala díky finiši v padesátilitrových soudcích ze dřeva morušovníku, díky malé hustotě a velké pórovitosti tohoto dřeva, společně s vlivem malého soudku, probíhalo druhé zrání velice rychle. Finišování tak trvalo mezi 3 a 8 měsíci. Tento strom pochází z Asie, kde se jeho listy používají v medicíně nebo jako čaj a ovoce pro výrobu vína. Sudy pak byly vyrobeny v maďarském bednářství Kádár. Výsledná whiskey se ředí na 46 %, díky její limitovanosti je také trochu obtížnější ji sehnat.
Vůně je zde zvláštní, je na první dojem hodně jiná než ty ostatní. Výrazně zde totiž cítím sušenky. Kombinaci dřeva a oplatek, k tomu lehce i tóny kokosu a nugátu. Prostě taková tatranka. A k tomu ještě nějaké ovoce. Je spíše lehčí.
Chuť je nasládlá, je lehčí a velmi jemná a hladká. Opět zde cítím oplatky, ale také kokos a nugát. A opět je zde dřevo, zde spíše lehčí. Chuť se vyvíjí a objevuje se ovoce, pořád ale cítím vanilkové sušenky.
Dozvuk ten jen pokračuje v už řečeném. Jsou tady oplatky a sušenky, je tady nugát i kokos, cítím zde vanilku a ovoce. Není těžký, je ale plný, také je docela sladký.
Tato whiskey umí překvapovat. Je zvláštní a zajímavá, svým chuťovým profilem rozhodně jedinečná. Opravdu mě při této slepé degustaci překvapila ona sušenkovost a naopak utlumené ovocné tóny. Z degustace si ji totiž pamatuju mnohem ovocnější a šťavnatější. V celé akci se nijak zvlášť neumístila, většina degustátorů nejspíš úplně neocení takovéto experimenty. V poznámkách se hodně objevují komentáře o její ovocnosti (ať už ve stylu marmelády nebo třeba pálenky), taky se ale zmiňuje její mladost.