Další den kalendáře a další nová značka, já jsem potěšen. Už na první pohled je vidět, že tento je extrémně tmavý. A Tahiti také není obvyklou rumovou destinací, takže to snad bude stát za to.
Ostrov Tahiti se nachází v centru Pacifického oceánu, cukrová třtina se ale pěstuje na vedlejším ostrově Taha’a. Zde se pěstuje 11 odrůd třtiny, z nich Otahiti je ta nejvznešenější, a je exportována do světa už od osmnáctého století.
Rumy Ariki kombinují moderní technologie i řemeslné postupy výroby rumu. Zakladatel značky vzpomíná na palírnu Ava Tea, na kterou narazil v roce 1986. Zde se vyráběly ovocné pálenky, ručně drcené plody s trochou kvasnic se nechávaly divoce fermentovat a poté se destilovalo na malém měděném destilačním kotlíku. Zakladatel později založil exportní firmu a vyvážel vanilkové lusky z Tahiti do světa. A protože chtěl vyrábět i vanilkový extrakt, zařídil si licenci na výrobu alkoholu. Nejprve pořídil dvacetilitrový destilační přístroj, pak takový co už měl objem 1200 litrů a pak ještě větší. Do toho objížděl velké světové společnosti jako Bacardi, Jim Beam a Makers Mark, aby se o destilaci naučil více. A tak začal plánovat svou vysněnou rumovou palírnu. Před pěti lety tak brazilští inženýři navrhli a postavili novou palírnu. Destiluje se v měděném přístroji, který jim umožňuje pálit rumy ve velkém esterovém rozsahu, tyto rumy jsou i na export.
Když se ale podívám na stránky rumu Ariky, pod tímto jménem jsou zde pouhé dva rumy. Lehký koktejlový Ariki White Rum se silou 50 % a dnes ochutnávaný Ariki Black Rum. Ten je ředěný na 40 % a zrál v dubových sudech.
Vůně je výrazná a silná, je totiž velmi kořeněná a sladká. Až likérově sladká, takový karamelový sirup, nebo možná třešňový sirup. Je zde silně koření, které připomíná kolové limonády nebo kapitána Morgana Black Spiced. Je zároveň lepivá i svěží, až taková griotková.
Chuť překvapivě tak moc sladká není. V popředí je zde kolový ořech, jak v prémiové cole. A pak spousta sladkého koření a sladkého dřeva. Je to celé aromatické, s tmavým karamelem a stopami nahořklého drsného dřeva. Celkově chuť není úplně jemná a je dost výrazná.
Dozvuk je plný tmavého karamelu a kávy, je zde nasládlé dřevo a suché nesladké koření. A pak koktejlové třešně. On je celkově dozvuk jen málo sladký, méně sladký než chuť a znatelně méně sladký než byla vůně. Je silný a zvláštním způsobem šťavnatý, zůstává velice dlouho.
Tak tento rum je rozhodně netypický, je dost zvláštní a nečekaný. Nemyslím si, že se jedná o „čistý“ rum, protože chutná jako tmavý karamelová spiced rum. Navíc má velmi sladkou vůni, která ale nepokračuje do chuti a dozvuku. Je sice zajímavý svou jedinečností, není to ale asi můj favorit. A když teď po dopití čtu o poctivé výrobě rumu s širokými esterovými možnosti, jak se asi stalo že my jsme tu dostali sladký spiced rum?