24 Days of Rum 2023/01: Rum Explorer Thailand 5 yo

A je to tady, dlouho očekávaný den, první den adventního kalendáře. Protože tyto kalendáře kupuji už několik let, nebyl by to bez něj ten správný prosinec. Za kalendářem stojí Joshua Singh, známý rumař a spolumajitel společnosti 1423 – World Class Spirits. Tímto mu tedy děkuji za tuto práci a hlavně také za krabici s letošním adventním kalendářem. A co že si to pro nás Dánové z 1423 připravili? Prvním vzorkem letošního kalendáře se stává Rum Explorer Thailand 5 yo.

Značka Rum Explorer pochází překvapivě z Francie, z Chateau du Breuil v Normandii od společnosti La Spiriterie Française. Kromě rumů produkují u cognac a calvados, také se zde na zámku pálí vlastní whisky. Rum Explorer funguje nejspíše podobně jako třeba Plantation, nakupují se rumy po celém světě a lahvují pod jednou značkou. Základem této značky je Rum Explorer Caribbean, poté již většina rumů spadá do Gamme Origine série. Tam najdeme rumy z Belize, Barbadosu, Trinidadu, Dominikánské republiky, Austrálie, Kanárských ostrovů, Maskarén, nebo právě tento Thajský. Všechny tyto rumy mají jednotnou cenu 40 euro, blend je o pár euro levnější. Z vyšší řady vidím zatím rum jediný, Marie-Gallante a rum z palírny Bielle.

Rum Explorer Thailand pochází od velké thajské společnosti, z palírny v provincii Pathum Thani. Po několika letech zrání se rum přesouvá do Francie, kde je ještě před lahvováním finišován několik měsíců ve sklepech Chateau du Breuil. Tam rum dozrává v sudech z amerického dubu, ve kterých se předtím nacházel místní Cognac. Finalní rum je tedy starý 5 let a lahvuje se v síle 42 %.

Official foto

Vůně je měkká a méně výrazná. Mám ze začátku problém cokoliv zachytit. Nechal jsem vzorek chvíli pod pokličkou, aby se vůně trochu zkoncentrovala. A zde to opravdu pomohlo. Začalo se objevovat tropické koření a tropické ovoce. Také nacházím špetku dřevitosti a jemnou nasládlost. Začíná působit i trochu aromaticky, pořád je ale velmi jemná a lehká.

Chuť je výraznější než vůně, dá se vychutnávat ihned. Nejprve se začíná objevovat koření, není to ale typická kořenitost známá z jiných rumů. Také je tady dřevitost, opět připomínající spíše tropické varianty. Nebo možná nějaké nábytkové dřevo. Chuť je nasládlá a trošku zatuchlá, je i docela plná. Ale také jemně pichlavá. Po chvíli se objevují stopy zemitosti a čokolády, chuť začíná být trochu šťavnatá. Dřevitost zde nejprve chvíli připomíná umakart, pak ale poznávám, co se zde skrývá. Je to chuť cognacového sudu, dřevitost změněná kořenitostí a cognacovostí. S tím jak na výraznosti přibývá cognac, do popředí se dostávají tóny hořké čokolády a nugátu. I když chuť celkově působí plně, není pořád moc výrazná.

Dozvuk začal umělým dřevem a stopami čokolády, hořká čokoláda postupně zesiluje. Objevují se i pralinky a nugát. čokoláda snad dokonce dominuje. Z pozadí se vynoří aromatické tóny hřejivého koření a s ním náznaky kávy a koňaku. Ke konci už zůstává hlavně jen koření. Dozvuk zde potěšil, je příjemně výrazný i dlouhý.

Tento rum potřeboval čas a potřeboval ho dost. Zkoncentrovat vůni víčkem na skleničce, zahřát ji trošku rukou. Pak se z něho vyklube docela povedený a pitelný kousek, takové odpočinkové pití. Jenže tento rum nepřinesl nic speciálního a ani není nijak zvlášť dobrý. Pro mě je moc slabý a málo výrazný, takže opakovat naše setkání nyní neplánuji. První den adventního kalendáře tedy lehce potěšil předtím ještě neochutnaným rumem a exotickou destinací, bohužel už ne rumem samotným.