Spiced rum destilovaný na skotských ostrovech? Slyším o něm prvně, o to více jsem zvědavý. Tak tedy vzhůru do toho.
Jméno J. Gow pochází od piráta Johna Gowa, jehož kariéra začala v Amsterdamu a skončila na Orknejích, aby byl na dvakrát popraven v červnovém Londýně roku 1725. Jméno tak má vyvolávat asociace s rozbouřeným mořem a drsným pobřežím Orknejí. Rum se vyrábí na malém ostrůvku Lamb Holm (asi kilometr dlouhém a půl širokém), který se nachází hned vedle hlavního ostrova Orknejí. Palírna je umístěna jen několik metrů od moře a ostrůvek je nejspíše nejmenším ostrovem s výrobou rumu na světě.
Rum J. Gow se tedy celý vyrábí na Orknejích. Melasa se nepřekvapivě dováží, zbytek už je ale místní práce. Fermentuje se 5 až 14 dní v 2000 litrové nádobě s nastavením teploty na přibližně 8 % alkoholu. To dovoluje použít různé techniky fermentace i například použít různé množství zbytků z předchozích várek. Pálí se pak na destilačním kotli také s objemem 2000 litrů. První destilace končí kolem 30 % alkoholu, poté se výsledek vrátí zpátky do kotle a destiluje podruhé. Sudy se zde používají například z kaštanového dřeva, čerstvého dubu nebo ty dříve použité pro zrání bourbonu, červeného vína, portského nebo whisky.
J. Gow Spiced Rum je „suchým“ zástupcem spiced rumů – je zde méně než 5g cukru na litr. Dobarvuje se karamelem a dochucuje přírodním kořením z celého světa. A také dvěma tajnými ingrediencemi přímo z Orknejí. Míchá se z rumů různého staří a lahvuje se v síle 40 %.
Vůně je příjemná a nasládlá. Dominantní je zde karamel, lehce ho doplňuje dřevitost. Trochu je zde znát koření, poté co se rum více otevře vnímám spíše bylinky.
Chuť je plná a docela hutná, je ale hlavně hladká a hodně jemná. K tomu trochu šťavnatá a dobře vyvážená. Nejprve cítím silně karamel, následují tóny sušeného ovoce a pikantního koření. V pozadí jsou pak želé bonbony a cukrová sladkost, chutí se prolíná trocha bylinek a trocha suché dřevitosti.
V dozvuku je velmi znát sladké dřevo a sladké koření. K tomu karamel a stopy hořké čokolády. Celkově působí nasládlé, možná i sladce.
Tento rum je docela zajímavý, rozhodně nejde o žádný mainstreamový spiced rum. Ani o žádný slaďák nebo rum s umělou příchutí. Vše je tu v harmonii, dobře propojené. A velmi příjemně se pil, je to dobrý rum. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že bych raději ochutnal některý z jejich ostatních rumů.