V loňském adventním kalendáři se objevil rum s jednoduchým názvem Ron Canuto. Byl to nový rum z Ekvádoru, vyroben z melasy pomocí pot still destilace a zrající 7 let v sudech z amerického dubu. Cukrová třtina byla pěstována ve velkých nadmořských výškách (700+ m n. m.) a sudy při zrání leželi ještě výš (2000+ m n. m.).
Toto je jeho starší bráška s označením Extra Old, který tvoří směs kolonových rumů starých alespoň 9 let. Prvních několik let zraje v sudech z amerického bílého dubu ve velké nadmořské výšce, co se s ním děje po zbytek času ale stránky neříkají…
Vůně je výrazná, ale není hutná. Hlavními složkami jsou ovoce a kakao, dále sladká zatuchlost a náznak sladké kávy. Po čase se objeví trochu dřeva.
Chuť je jemná a sladká, je pěkně výrazná. Cítím zde čokoládu, nugát a sušené ovoce. S časem se objeví pikantnost.
Dozvuk je velmi podobný chuti, přináší tóny čokolády, kakaa a sušeného ovoce. Přechází postupně do hodně sladkého kakaa. Je šťavnatý, ale kratší.
Co říci závěrem… Je to dobrý rum, ale neohromil.