Dnes se podívám na dvě whisky ze skotské vysočiny, které mi tu společně přistáli jako vzorky od Dramroom. Jsou si docela podobné, takže je můžu krásně porovnat. Zatímco tento GlenDronach (a další ze stejné palírny) jsem již ochutnal, Dalmore má u mě premiéru.
Palírna GlenDronach je jedna z nejstarších ve Skotsku, pojmenovaná je podle stejnojmenného údolí v Highlands. Je také velmi známá velkým používáním sherry sudů pro zrání.
GlenDronach Original 12 yo patří k základní nabídce palírny a měl by to být i její typický zástupce. Zraje totiž pouze v sudech po sherry a to v různých kombinacích sudů po sladkém Pedro Ximenez nebo suchém Oloroso. Po alespoň 12 letech se pak lahvuje bez dobarvování a v síle 43 %.
Vůně je sladká, medově a ovocně. Je trochu lehčí, ale jinak docela plná. Rozhodně je zde znát sherry, k němu nesladká čokoláda a lehké dřevo. Časem trochu zesílí tóny medu, objeví se pražený slad.
Chuť je plná a dost sladká, překvapivě i pichlavá. Sladké ovoce a sherry je v popředí, dále je zde nesladká čokoláda a šťavnatá sladovost. V pozadí se schovává nasládlý med a trocha čerstvého dřeva.
To v dozvuku je med mnohem intenzivnější, skoro až dominantní. Kromě něj je zde kombinace lehkého dřeva a želé bonbonů. Med je tak výrazný, až působí ostře.
Tato whisky je velmi líbivá a pitelná. Samostatně dost slušná a povedená medová Highlands whisky, mezi dalšími GlenDronachy jsou pak ale i lepší kousky. Jako vstupní whisky palírny je to hezký kousek, který stojí za ochutnání.
Palírna Dalmore je jen o pár let mladší než GlenDronach. Známá je například specifickým tvarem a konstrukcí destilačních přístrojů, velká část tohoto vybavení je také už velmi stará. Převážná většina whisky zraje v sudech po bourbonu, většina zbytku pak v sudech po Oloroso sherry. Všechny whisky ale poté dostávají ještě dozrávání v sherry sudech.
Dalmore Valour je single malt whisky určená do Travel obchodů, i proto se prodává v litrové láhvi (a síle 40 %). Zraje v sudech po bourbonu, poté se pro dozrávání použijí sudy po oloroso sherry značky Matusalem a sudy po tawny portském víně.
Vůně je docela hutná a hodně jemná. Výrazné je tu dřevo, sherry je schované až za ním. A celou vůní se prolíná jemný lehký med, lehounce i s voskem.
V chuti je whisky nasládlá, trošku suší. Je zde hodně dřeva, to je trochu sladší a není hutné. Med je zde jemný a sherry lehké, med časem trochu zesiluje. Celkově je hodně lehká a možná trochu jednodušší, rozhodně je tenčí, než byl GlenDronach.
Dozvuk má Dalmore dost sladký, sladší než vůně i chuť. Med je zde velmi výrazný, silně je zde také dřevo. V dalších vlnách se objeví sherry, bonbony a vosk. Podobně jako chuť je takový přímočaře jednodušší.
Valour není vůbec špatná whisky, rozumně výrazná a hodně jemná, zase trochu jiný styl medové Highlands whisky. Nějaké další kousky bych z této palírny ochutnal rád, po tomto přímém srovnání bych ale dal přednost GlenDronachu.