Gurkha Cellar Reserve Solaro 15 Year Maduro

gurkha-cellar-reserve-15-years-limitada-01
Z oficiálních stránek

Již dříve jsem měl možnost ochutnat jeden z doutníků značky Gurkha a byl jsem nadšen. Když jsem pak sháněl něco dobrého pro naše venkovní posezení, neodolal jsem možnosti koupit poslední dva kousky z krabice Cellar Reserve Solaro 15 Year Maduro.

Gurkha jako značka doutníků byla poprvé vytvořena před více než 100 lety. Znovuoživena byla „nedávno“, v roce 1992. Tato značka je řazena mezi ty prémiové, nabízejí ale velké množství řad v různých cenových kategoriích. Jejich prémiovějšímu ladění také odpovídá propracovaný dizajn, prstýnky i balení.

Doutníky Cellar Reserve 15 Year Maduro by měly být bohaté a robustní, s plnou komplexní chutí a se sladší vrstvou ke konci. Wrapper je brazilský Arapiraca Maduro a binder stařený dominikánský Olor. To důležité je ale schované uvnitř, tam najdeme 15 let stařený dominikánský filler.

Kouřili jsem velikost Solara, nebo také Double Robusto. Ty jsou velké 5×58 neboli 127 mm délky a 23 mm v průměru. Koupit se podle stránek dají ještě velikosti Hedonism (Grand Robusto 6×58) a Kraken (Xo 6×60)

V ruce doutník působí kompaktně a je krásně tmavý. Zajímavé je specifické zakončení, takový zatočený ocásek. Prstýnek působí luxusně a je docela veliký. V pozdější fázi kouření šel bez problémů sundat.

Ze dvou doutníků jeden hořel přesně tak jak má. Druhý hořel v jedné části nerovnoměrně a zhasínal, po znovu zapálení již hořel pěkně až do konce. Tah byl správný a kouřil se pěkně. Kouř byl hutný a težký.

Obecně byla chuť suchá, těžká a plná. A zároveň s plností a sílou byla ale velmi jemná a hladká. Zde si myslím, že pomohlo dlouhé staření tabáku. V průběhu kouření se daly najít například příjemné tóny čokolády, černého čaje, medu a dřeva.

Tyto doutníky jsme párovali s Tawny portským vínem z Cultura Vini, privátní značky patřící řetězci Kaufland. Samostatně je toto portské nekomplikovaným popíjecím sladkým vínem. Pro svou odlišnost si portské a doutníky překvapivě rozuměli, sladké víno zajímavě vyplňovalo mezery mezi kouřením suchého nesladkého doutníku.

Největší nevýhoda těchto doutníků? Pro mě je to jejich už vyšší cena. Ta je vyřazuje z adeptů na častější pořizování a zůstanou spíš zařazené jako doutníky vhodné k zajímavým a vzácnějším příležitostem. Pokud jste ochotni cenu (která je kolem 260-280 Kč za jeden) akceptovat, dostanete plný, silný a velmi jemný doutník.