Tento rum jsem v kalendáři opravdu nečekal, ochutnával jsem ho totiž už v jeho začátcích. Nyní tedy po letech mohu přechutnat další rum, který bych si sám od sebe nejspíš nekoupil.
Blue Mauritius vzniknul v roce 2012. Vyrábí se na Mauriciu z melasy a na koloně, fermentuje se 36 hodin a destiluje na 95 % alkoholu. Destilát se poté ředí na 60 % a následně ho čeká staření v sudech, odležení v tancích a blendování. Zde se používají sudy po portském víně. Přibližně po roce zrání rum čeká ředění na 40 %, filtrování a lahvování. Kde některé eshopy berou až patnáctileté stáří rumu netuším, když oficiální stránky udávají pouze jeden rok.
Vůně je sladká a jemná, je plná a docela lehká. Vlastně je dost sladká, hodně sladká. Cítím nejprve kávové bonbony a poté karamelovou čokoládu, je to bonboniéra. S časem dominuje už hlavně čokoláda plněná karamelem.
Chuť je hutná a jemná, pořád je dost sladká. Není už ale tak hladká. Nejprve cítím sladkou kávu, pak ihned čokoládu a karamel. Objevuje se sladké koření a bari mandle, dále jsou zde stopy sladkého dřeva a ořechů. Na konci opět dominuje táhnoucí se karamel a čokoláda.
Dozvuk je plný a dost sladký. Začíná s bari mandlemi, tvrdými kávovými bonbony a karamelovou čokoládou, Časem se pak ukazuje hořká čokoláda a sladké koření, možná s trochou ořechů. Je trochu aromatický a překvapivě dlouhý.
Ani nevím, co jsem vlastně očekával, ale dostal jsem likérový rum. Příjemný, docela dost sladký a plný chuti. Jsou tu dokonce i stopy čistého rumu. Rum je to určitě slazený a možná i dochucovaný, v kategorii likérů to ale nevadí a výsledek je dobrý.