
Na konci rašelinné degustační skupiny se nám sešli tři nezávislé whisky z palírny Caol Ila, od Signatory Vintage, Gordon & MacPhail a jako třetí pak tato.
Caol Ila je skotská whisky palírna, nacházející se na severu ostrova Islay nedaleko obce Port Askaig, u úžiny mezi Islay a Jurou. Založena byla v roce 1846, ale v roce 1972 byla zavřena, kompletně přestavěna a zmodernizována. O dva roky později se znovu rozbíhá produkce, později se palírna dostala do vlastnictví koncernu Diageo. Většina produkce se používá do blendů, samotná místní whisky je popisována v rámci Islay jako lehčí rašelinný single malt.

Brühler Whiskyhaus je německým obchodem s alkoholem, specializujícím se na whisky a whiskey, také ale na jiné destiláty, víno či likéry. Pořádají se zde akce a ochutnávky a očividně si také lahvují vlastní whisky, ve své sérii A Dream of Scotland jich vydali už více než 200. A když se koukám na jejich stránky, dalším plnením bude Caperdonich. A na první pohled je jasné, že s některými svými etiketami si opravdu vyhrají.
Ochutnávaná whisky byla vypálena v roce 2012 a nalahvovaná byla jako desetiletá v roce 2022 v rámci již zmíněné série. Celých deset let strávila v sudu, ve kterém předtím bylo italské červené víno. Whisky se lahvovala jako single cask, vzniklo 472 lahví o plné síle 54,7 %. Na první pohled zde musím pochválit i sytou barvu whisky.

Vůně je rozhodně zajímavá, tohle já můžu. Je to hlavně sladký a těžký kouř v kombi s nugátem a karamelkami. Po otevření se vůně nezdá už tak těžká, ukáže se že je více suchá a s dalším čistým kouřem. Ve výsledku je vůně dost sladká, ale také příjemná.
Chuť je plná a silná, hodně šťavnatá a jen trochu suchá. Prostě výrazná a sladká. Zasmrádlou rašelinu a sladký popel zde doplňuje znatelně i sušené ovoce, objeví se i onen nugát. Po čase se ukáže i nějaká pikantnost nebo dřevitost, pořád je zde sladký karamel a ovocná sladkost.
I dozvuk je dost sladký, tady už je jasná kombinace vína a rašeliny. A přidává se sladká zemitost a čokoláda. Je dlouhý a šťavnatý, v pozadí s trochou ovoce, čokolády a nugátu.

Tato whisky má trochu nezvyklý styl, je to sladší rašelina s červeným vínem. Je to zajímavé a výborné, tuto whisky hodnotím vysoko. Tahle kombinace mi zachutnala.
Poznámky od kolegů zde moc velké překvapení nepřinášejí. Červené víno, tmavé přezrálé ovoce, uzené maso. A sladkokyselá whisky.