Tipperary Boutique Rioja Wine

Jedním ze slepých vzorků Tajného ježíška 2023 byl i tento kousek z Irska, z neznámé palírny a s narůžovělou barvou ve skleničce. Whisky pochází z farmy Ballindoney z Tipperary County, kde se obilí pěstuje už dlouhou dobu. Společnost Tipperary Boutique Distillery Limited zde byla založena v roce 2014 a věnuje se výrobě single estate Single Malt Irish whiskey hlavně z vlastního zde pěstovaného ječmene.

Od roku 2020 má palírna 4 měděné destilační kotle, největší z nich má objem 1000 litrů. V nabídce je pouze několik lahví místní whisky. Tvoří ji například Tipperary Homegrown Barley Single Cask, whisky kompletně vyrobená z vlastního ječmene, Port Wine Finish Single Cask (která strávila 4 roky ve first fill bourbonových sudech a byla finišována v sudu po portském víně) a poté Watershed nebo Knockmealdowns, obě Single Malt Irish Whiskey kde každý batch tvoří směs 6 ex-bourbonových sudů.

Ochutnávaná whisky je je jednou z těch zrajících v sudech po víně Rioja, má totiž několik různých stáčení. Tato konkrétní je tedy irskou single malt whiskey destilovanou v červnu 2017 a lahvovanou v září 2021. Její stáří je tak 4 roky, které strávila v Rioja sudu číslo 3474. Tato verze byla nalahvována jako single cask v edici Exclusive Bottling a v síle 50 %.

Ve vůni nejprve cítím zvláštní dřevitost, je zde taková zatuchlost a zasmrádlost. Až těkavost. Vylézají z toho tóny vína a ovocné pálenky, je zde přezrálé ovoce a špetka koření. Je rozhodně plná a výrazná, i když ne jemná.

Zvláštní dřevitost pokračuje i v chuti, ta také působí zasmrádle a zatuchle. Opět nalézám ovocnou pálenku a suché víno, je zde zvláštní šťavnatost. Z dalších tónů se ukáže koření a hlína, k tomu staré dřevo. Toho je zde překvapivě hodně. Chuť je vlastně plná a výrazná, je docela sladká a hlavně nezvyklá.

V dozvuku je více znatelná zemitost a staré (zasmrádlé) dřevo. Pak se ale silně objeví ovocná pálenka, víno a zvláštně chutnající koření. V pozadí jsou možná ještě stopy čokolády.

Pro mě to byla rozhodně zvláštní a nezvyklá ochutnávka. Je to mladá whiskey se silným (a ne nutně správným) vlivem sudu. Ten totiž dodal velice netypickou dřevitost (nečekanou u mladě chutnající whisky) a hlavně kromě vína přidal i jasnou ovocnou pálenku. Já jsem rád za zážitek a objevení zatím neznámé palírny, souhlasím ale, že tato whiskey je acquired taste a nebude jednoduché si ji oblíbit.

Skupinové hodnocení zde dopadlo spíše podle očekávání a přineslo whiskey v průměru necelých 76 bodů. Většina se shodla, že se jedná o originální kousek, tím ale pozitiva nejspíš končí. V poznámkách se často objevuje ovocná pálenka jako meruňkovice nebo grappa, často se skloňují slova jako mladá, surová nebo new make. Sud od vína se zde projevil a přinesl kyselejší finiš a třisloviny. Doufám tedy, že si kolegové odnesli alespoň zážitek a další rozšíření svého whisky vzdělávání.