Už jsou to dva roky, co jsme v kalendáři ochutnali nový skotský rum J. Gow Spiced Rum. Letos je tedy možnost se díky finálnímu rumu kalendáře podívat na další kousek.
Jméno J. Gow pochází od piráta Johna Gowa, jehož kariéra začala v Amsterdamu a skončila na Orknejích, aby byl na dvakrát popraven v letním Londýně roku 1725. Jméno tak má vyvolávat asociace s rozbouřeným mořem a drsným pobřežím Orknejí. Rum se vyrábí na malém ostrůvku Lamb Holm (asi kilometr dlouhém a půl širokém), který se nachází hned vedle hlavního ostrova Orknejí. Palírna je umístěna jen několik metrů od moře a ostrůvek je nejspíše nejmenším ostrovem s výrobou rumu na světě.
Melasa se nepřekvapivě dováží, zbytek už je ale místní práce. Fermentuje se 5 až 14 dní v 2000 litrové nádobě s nastavením teploty na přibližně 8 % alkoholu. To dovoluje použít různé techniky fermentace i například použít různé množství zbytků z předchozích várek. Pálí se pak na destilačním kotli také s objemem 2000 litrů. První destilace končí kolem 30 % alkoholu, poté se výsledek vrátí zpátky do kotle a destiluje podruhé. Sudy se zde používají například z kaštanového dřeva, čerstvého dubu nebo ty dříve použité pro zrání bourbonu, červeného vína, portského nebo whisky.
Kromě již zmiňovaného spiced rumu je nyní v nabídce 50% nestařený Culverin, tříletý Fading Light z kaštanového sudu a do třetice dnešní Revenge. Ten je pojmenovaný po lodi piráta Gowa a je to tříletý rum zrající v bourbonovém a čerstvém dubovém sudu. Jedná se o směs dvou různých destilací, konkrétně HD a DS. HD je heavy dunder, destilát ke kterému byly v procesu přidávány veškeré zbytky z předchozí destilace společně s dunderem. DS je zase lehčí destilát s vyšším % alkoholu. Rum se ředí na 43 % a měl by se vyznačovat plným tělem.
Vůně je příjemně plná. Cítím zde sladkou dřevitost a těžší ovoce, pak také želé bonbony. Působí svěže a nasládle. Ovocné želé je asi nejvíce zřetelné.
Chuť je nasládlá a svěží, je také příjemně plná. Je překvapivě ovocná, s tóny sladkého dřeva a koření. Dřevitost je zde překvapivě silná, postupně se objevují i tóny karamelu a nugátu. Také je zde trocha suchosti, vyvážená špetkou želé bonbonů. A není úplně jemná.
To dozvuk karamelem a nugátem začíná, také je zde sladká káva. Ovocné tóny jsou pouze trochu v pozadí. I bonbony spíše zmizely. Sladké dřevo je tady také, ale už ne tak silné. Je dlouhý a nasládlý, trošku hrubší. Trošku zemitý a nasládlý.
Celkově je to příjemný rum. Dostatečně zajímavý a pěkně plný. Nepatří k nejjemnějším, ale jinak neukazuje svou mladost. Dobře se popíjí a dobře chutná, já jsem spokojený. A rád bych ochutnal jejich zbývající kousky.