Když vidím na lahvičce Montebello, je mi jasné, že nás čeká poctivé agricole. Jedno už jsme tu měli, Montebello 1984 vieux rhum, dnes se ale podíváme do aktuálnější nabídky palírny.
Palírna Montebello (známá také podle své vesnice, jako Carrere) stojí na ostrově Guadeloupe. Ten se nachází v Karibiku a patří pod Francii, není proto překvapivé že místní rum se řadí do rhum agricole. Na ostrově a v této palírně se tedy rum vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, ve francouzském stylu a tradici. Montebello bylo založeno v roce 1930, v roce 1966 byla zakoupena rodinou, která ji drží dodnes. Cukrová třtina se nakupuje od okolních farmářů, zbytky se spalují a pohánějí například lisy na třtinu. Šťáva se kvasí ve velkých tancích 24 až 52 hodin, k čerstvé šťávě se přidává i část z předchozí fermentace. Destiluje se na kolonách typu Savalle, pálí se na sílu 86 % alkoholu. Rumy se poté staří v sudech nebo nechají odležet v nerezovém tanku.
Co se aktuální produkce značky týče, v nabídce se dá najít dost různých lahví. Bílý rum se prodává ve 40%, 50% nebo 55% verzi, bílou specialitou je Pure Brut de Collone. Lehce stařené agricole je pak 40% nebo 50% Ambré. Klasická stařená Vieux řada obsahuje agricole rhumy tří, šesti nebo osmi leté a pak ve stejném složení ještě verze Brut de fût. Dále je v nabídce ještě řádka limitovaných sérií, specialit nebo ročníkových rumů.
Rhum Vieux 3 yo je typickým rumem této značky, tedy je to kolonový agricole rhum z čerstvé šťávy. Zraje tři roky v bourbonových sudech a ředí se na příjemných 42 %. V této verzi se jedná o páté vydání.
Vůně je lehká a je to prostě jemné agricole. Jsou zde tóny pepře a gumy, objeví se trocha želé. A pak ještě bylinky. Je hodně jemná a lehce sladká.
Chuť je plná a jemná. Je jen málo sladká a skoro i šťavnatá, ve výsledku je výrazná a sušší, trochu svíravá až pichlavá. Je tu guma a trocha želé, cítím zde pepř a koření. A opět trochu bylinky.
Dozvuk je šťavnaté agricole, sušší a málo sladký. Docela výrazný i dlouhý, s troškou nahořklosti a směřující do sucha. Je tady hodně gumy a nějaké to koření a želé, opět se stopou bylinek.
Tohle je prostě klasické agricole. Ne moc stařené ale ani moc divoké, na mojí chuť až moc jemné. Pokud chcete ochutnat lehké a přitom typické agricole, tak proč ne zrovna tohle.