Rumy Samai pocházejí z Kambodži a jsou první prémiovou značkou místního rumu. Začalo to v roce 2014, jejich jméno doslova znamená „moderní“. Díky podnebí se zde pěstuje cukrová třtina a také je k dispozici dostatek melasy pro výrobu rumů. Po fermentaci se melasa destiluje na měděných pot still kotlících. Všechny rumy zde zrají, i bílý rum Samai zraje v ex-bourbonových sudech. Samai Gold pak kromě sudů z amerického dubu využívá ke zrání i sudy po sherry. A PX rum připomínající spíše likér zase zraje v sudech po Pedro Ximenez sherry. Dnešní rum ale pro zrání využívá jeden z klenotů z Kambodži, pepř.
Konkrétně tedy červený kampotský pepř z La Plantation, který se v lehce stařeném (až tříletém) rumu louhuje v nerezových tancích. Rum je dále lehce doslazen organickým medem z provincie Preah Vihear, ředí se na 41 % a lahvuje se přímo v palírně.
Vůně je tady jasná, je to sladká pepřovost. A dále už jen stopy dalšího koření. Působí jemně a lehce, překvapivě měkce. Ale je těžké chytit něco kromě sladkosti a pepřovosti.
Chuť je nepřekvapivě pepřová a kořenitá. Je sladká a pikantní, dá se říci, že je hřejivá. Také je skoro šťavnatá a objevuje se lehká dřevitost.
Dozvuk je hřejivý a sladký, plný pikantního (a sladšího) pepře. Je kořenitý a pikantní, až svíravý, celkově trochu zvláštní.
Tak tohle je rozhodně zajímavý a nezvyklý rum. Nepřekvapí, že je hodně pepřový, prostě červený pepř. Je to ale také sladší a jemný rum, s trochou svíravosti a špetkou dřeva. A s pikantním pepřem. Těžko se najde něco podobného.