Mocambo je rum z Mexika, z palírny Licores Veracruz. Zde se toho vyrábí mnohem více, například tequila, mezcal, vodka, pálenky a barové záležitosti. Z rumů jsou to pak místní barové značky, Villa Rica a právě Mocambo. Palírna funguje od roku 1984, pálí se na koloně a místní cukrová třtina se zde pěstuje na dvou místech. Jedno je ve výšce 700 a druhé 1400 metrů nad mořem, na každém místě je jiná odrůda a velice odlišné podmínky.
V nabídce značky Mocambo je řádka rumů, od běžných bílých a lehce stařených rumů až k těm extra starým. Ty se prodávají se stářím 10, 15, 20 a 25 let. Rumy zrají ve výšce 860-900 metrů nad mořem ve vlhkém subtropickém prostředím. Ochutnávaný 20 yo by měl být stařený i v sudech z evropského dubu, ve kterých předtím zrálo víno. U této lahve si značka zakládá i na umělecké stránce, existuje i exkluzivní pětilitrová verze lahví. V té je ale pořád dvacetiletý rum v síle 40 %.
Vůně je hodně karamelová, pak je zde také dřevo a sušené ovoce. Vůně je nasládlá a hutná, není moc sladká a je spíše zatuchlá. V pozadí cítím i stopy kouře nebo zemitosti. Po otevření se ve vůni objevují aromatické tóny těžkého vína a koření. A také více dřeva a nějaké ovoce.
Chuť je hutná a zemitá, také hodně dřevitá. Je tady silné koření a tóny whisky sudu. Chuť je překvapivě šťavnatá, ono se také objevuje výrazně sušené ovoce. Je tady dost sladké dřevitosti a také koření. Celkově je slušně výrazná a silně nasládlá, je také hladká a jemná.
Dozvuk je plný sušeného ovoce, je tady také dost vína a sladké dřevitosti. A pak nějaká sladká zemitost a špetka koření. Na konci se přidá ještě čokoláda. Dozvuk je výrazný, ale kapku kratší. Je hutný a trochu sušší.
Tohle je prostě dobrý rum. Věk je tady znát, působí hutně a výrazně, přitom velmi hladce a jemně. Prostě vyzrále. Je to těžký rum, vínově a sladce zatuchlý s dávkou sušeného ovoce. A přitom se dá lehce popíjet. Mě to chutná, jsem spokojen.