Whisky od Aberlouru mám rád. Kromě láhve desetiletého a několikero popíjení dvanáctiletého jsem dlouho žádný další neměl, ale vždy jsem pokukoval po nějakém A’bunadhu.
Aberlour A’bunadh, to je whisky v sudové síle a bez udání věku. Zraje pouze v sudech po sherry Oloroso a kromě toho, že není ředěná, také není filtrovaná za studena. Jméno A’bunadh znamená „původní“, a ukazuje, že tato whisky byla vyráběna tradičními postupy od začátku až do konce. Pro zajištění optimální chuti se tato whisky vydává po omezených dávkách. Ty se vždy drobně liší silou alkoholu, chuťové rozdíly vedlejších várek by ale neměli být velké.
Já jsem ochutnával batch 63 (s 61 % alkoholu), a co vím, tak v roce 2020 se lahvovaly batche 66 a 67 (59,2 a 59,9 %). První číslovanou várkou byla šestka z roku 1999, před ní bylo ještě mezi roky 97 a 99 vyrobeno 5 nečíslovaných. Tato whisky také byla 5. (konečným) vzorkem na naší první whisky degustaci v plzeňské Pivotečce, kde následovala po velmi starém Glenfarclasu.
Jako první věci si ve vůni všimnu citrusů. Poté následují další vůně, a to hlavně marcipánu, suchého dřeva a čokolády. Vůně je to zajímavá, velmi výrazná a zároveň jasně čitelná. Jen se celou dobu nemůžu ubránit otázce, kde se schovává ta slibovaná nálož sherry.
Chuť je rozhodně silná, neschovává se. Při delším podržení v puse se projeví vysušující pikantní ostrostí. Po prvním návalu chutí už rozeznávám tóny trpké ovocnosti a jemného vína, to se konečně projevuje sherry. I když je chuť silná, není ale moc bohatá.
Dozvuk se ze začátku zdá mohutný, to ale rychle mizí. Díky tomu se může zdát krátký, jemná dochuť ale zůstává dál. Ona intenzivní a pikantní mohutnost sebou přinese silné tóny hutného a zatuchlého sherry doplněné medem. Přesně takhle jsem si představoval, že bude vonět a chutnat.
A’bunadh je hodně zajímavý. Pokud soudím samostatně, je to zajímavá a intenzivní whisky. Čekal jsem sherry bombu, ale dostal jsem jen …moc dobrou bombu. Škoda, že není i začátek této whisky takový, jako její konec. Pořádné sherry totiž v puse teprve začíná a naplno se rozvine až v dozvuku.
Pravděpodobně to také není whisky pro začátečníky, těm přišla často až moc alkoholová a ostrá. Pokud se na to předem připravíte nebo už máte napité nějaké silnější kousky, měla by chutnat nejlépe.