Díky organizaci Codyho Ungra proběhlo 5.11.2020 další z jeho rumových setkání, pro mě to byla ale premiérová účast. A díky Jiřímu Rabelovi z Ultra Premium Brands k tomu byly i degustační vzorky zdarma.
Celkově se nás sešlo asi 110. Máme důkaz, protože fotky ze společného přípitku jsou k dispozici na stránkách Rumrocku. A jak to celé konkrétně probíhalo?
Jako první bod programu nám Jonathan Almonte Felix z Antigua Distillery představil značku English Harbour a především jejich Port Cask edici, kterou jsme souběžně i ochutnávali. English Harbour zde kombinuje anglický a francouzský styl kolonové destilace, který společně s otevřenou divokou fermentací, suchým horkým klimatem a tropickým stařením vytváří pro ně typický rum z Antiguy. Port Cask obsahuje jako základní surovinu jejich základní pětiletý rum, který se finišuje dalších 9 měsíců ve velmi starých sudech, používaných pro staření portského vína.
English Harbour Port Cask je sladce ovocný a hořce čokoládový rum se znatelnou chutí vína, která hezky doplňuje povedený základ. S touto značkou zatím velké zkušenosti nemám, ale po ochutnání Port Casku bych rád ochutnal i jejich další rumy. A nebo si zopakoval Port Cask.
Druhým bodem programu bylo představení novinky od Don Papa. Jedná se o limitovanou edici (15 000 lahví) Rye Cask, kde tento rum zrál 4 a půl roku v sudech po americké žitné whiskey. Už na první ochutnání je zřejmé, že tady jsme se dostali zatím vůbec nejdál od chuťového profilu Dona Papy vůbec.
Tam kde základní Don Papa a všechny jeho variace přinášejí hutnou sladkost a bonbonové chutě, Rye se vydal úplně jiným směrem. Je to hodně aromatický rum se silným vlivem kořenité whiskey a dřevěného sudu. A je to nejlepší Don Papa, kterého jsem ochutnal.
Třetím bodem RumRock Live bylo Doorly´s 14 yo. Tento rum je vrcholem řady Doorly´s a může směle konkurovat například „pravým“ Foursquarům z Exceptional Cask Selections. Však jsou si taky, kromě stejné palírny, podobné i stářím, cenou a sudy použitými pro zrání.
Doorly´s je krásně ovocný a vyzrále dřevitý rum se znatelným vlivem sladšího vína. Je šťavnatý a hutný, pěkně jsem si pochutnal. Společně s dvanáctiletým Doorly´s bych je neváhal doporučit.
Poslední oficiální bod byl tajemný a vyklubalo se z něj představení kalendářů s rumovou tématikou od Jirky Nallera. Do pracovny se mi bude jeden určitě hodit.
Po konci oficiálního programu následovala „volná zábava“, při které se probíralo vše od slazení rumů až po degustační skleničky a pití rumu z lahve. A spousty dalších témat, kratších i delších.
K těmto třem ochutnaným rumům se ještě vrátím v podrobnějších recenzích, také ještě sepíši krátký report z dalšího RumRocku, kterého jsem se také zúčastnil.