
Whisky Wieser Uuahouua rozhodně nepatří k nejznámějším. Naopak se jedná spíše o regionální specialitu, whisky z Rakouska. Whisky pochází z údolí Wachau, kde má rodina Wieser své hospodářství a tradici například ve výrobě vína. Nyní se ale mnohem více věnuje ovoci. A také výrobě marmelád, sirupů, likérů, nektarů a pálenek. Kromě pálení z ovoce se zde zkoušel pálit i rum, vyrábí se zde gin a právě také ochutnané whisky.
Markus Wieser objevoval svou oblibu whisky na konci minulého století při cestách po tradičních whisky zemích. V půlce devadesátých let pak začal sám s výrobou whisky experimentovat. Zároveň ale nechtěl kopírovat tradiční whisky styly a respektoval rakouské odlišnosti. Oproti Skotsku je zde například větší sucho a větší teplotní výkyvy. Své whisky pak typicky staří 7 až 12 let. Whisky je to většinou single malt, z několika různých druhů ječmene. A také se zde destiluje netypicky čtyřnásobně. Voda se bere primárně z místní studny, pro zrání se používají sudy z celého světa – sudy po sherry, po portském, po červených vínech a po sladkých vínech.

Nabídka whisky je víceméně stejná, jako když jsem je před lety ochutnával, aktuálně se prodávají 4 kousky. První ochutnaný je Smoke on the Water, který jako jediný není single malt whisky. Označuje se totiž jako Double Malt a je směsí žita a ječmene. Měl by být lehce nakouřený, ředěný je na 40 %.
Ve vůni je znát vegetace, je zde vlhký kouř a také třtinová sladkost připomínající rum. Chuť je docela hrubá a perlivá, cítím zde hlavně chladivý kouř z doutnající zelené vegetace. Dozvuk je svěží, vrací se třtinovost i vegetace. Whisky chutná opravdu netradičně, je zajímavá. Rozhodně bych se nebránil opakování. Oproti ostatní je možná přímočařejší.

Druhou whisky je American Oak, to by měla být klasická single malt whisky palírny zrající v sudu z amerického dubu. Whisky je prý sedmiletá, ředí se na 40 %.
Tady jsme více u klasické whisky. Ve vůni je zde čerstvé ovoce (třeba zelená jablka) ale i sušené ovoce. Dále cítím med a sušenky, trochu bonbony a také závan margotkové rumovosti. Je aromatická, docela výrazná a šťavnatá. V chuti je hlavně dřevo a ovoce, objevuje se pryskyřice a trocha medu, je méně sladká. I v dozvuku je pryskyřice, zde se starým tuhým medem, Pak je tady klasické ovoce (jablka), obilí a dřevitost. Je trošku pikantní. Tuto whisky jsem ochutnal rád, je zajímavá a dobrá. Nejvíce jsem si užil vůni.

Třetí whisky je French Oak, je to stejná sedmiletá single malt whisky, jen zrající v sudu z francouzského dubu. Konkrétně v barikovém sudu z Limuzínu, takže v něm nejspíše bylo dříve víno. Jen se o tom popisek nezmiňuje. Taktéž je ředěná na 40 %.
Vůně je svěží a sladká, s gumovými bonbony a kandovaným ovocem. V pozadí se schovává stopa kouře. Chuť je sladká a jemná. Je olejnatá, s želé bonbony nebo spíš se sladkou gumou. Dozvuk je hodně ovocný a šťavnatý, objeví se ale i karamel a vegetace. I tato whisky je trochu netradiční, je zajímavá a dobrá.

Čtvrtou whisky je Pinot Noir. Věk se zde nezmiňuje, ale očekávám stejné stáří, také se ředí na 40 %. Tato whisky ale zrála v dubovém sudu, ve kterém dříve v rakouském vinařství zrálo víno odrůdy Pinot Noir.
Vůně je sladká a zatuchlá, je hlavně ovocná a vínová. Jsou zde ale i gumové bonbony. Chuť je sladká a pikantní, také je zde ovoce a víno. Navíc se objeví dřevitost. Dozvuk pokračuje sladce i pikantně, s ovocem, trpkým vínem a nahořklým dřevem. A stopou gumy. Whisky je to zajímavá a slušná, nepřijde mi tak dobrá jako předchozí kousky.

Poslední whisky je Sherry Wood, kterou již v nabídce dnes nevidím. Ředěná je stejně jako ostatní, takže bych očekával i stejný věk. Ke zrání se použil nespecifikovaný sherry sud.
Vůně je hodně ovocná a svěží. Dominují zde pečená jablka, objeví se ale také zelená vlhká vegetace a sladká guma. Chuť je překvapivě hutná, je sladká a lehce pichlavá. Nepřekvapí zde ovoce a vegetace, ani svěží guma. Dozvuk je gumový více, s želé bonbony a trpkým ovocem. O whisky platí víceméně to samé, jako o těch předchozích, je trochu netradiční a dostatečně zajímavá, je příjemná a dobrá.

Občas je těžké soudit celou kolekci whisky podle jedné ochutnávky, navíc v této chvíli už od ochutnání uplynulo několik let. Tady se ale ukazuje, že řemeslně je to zde zvládnuté slušně a navíc si značka drží svůj netradiční styl. Ona už ta čtyřnásobná destilace tady určitě zamíchá kartami. Stranou stojí Double Malt s poetickým názvem Smoke on the water, jemně a zajímavě nakouřená whisky. Ze čtveřice single malt mně méně oslovil Pinot Noir, ale trojice American Oak, French Oak a Sherry Wood jsou zajímavým whiskami s netradičním stylem. To že se tyto lahve objevily v Čechách byla asi jen náhoda, ale druhému setkání bych se určitě nebránil. Je taky možné, že aktuální lahve už budou obsahovat i o pár let starší destilát.