Další z rumů ze zaniklé a nyní slavné palírny Caroni z Trinidadu.
Toto je 23 yo rum od Veliera. Vzhledem k tomu, že tento bottler koupil asi polovinu zásob, všechny je staří v tropech a obecně spolupracuje přímo s palírnami, je to nejblíže originálnímu plnění Caroni, jak jen to nyní může být.
Jedná se o starší zásoby, destilováno bylo v roce 1994 a lahvováno 2017. Z toho mezi lety 1994 a 2008 leželi sudy v Trinidadu a od roku 2008 je Velier skladoval a nechával zrát v Guyaně. Celý čas tedy zrály v tropických podmínkách. Rum v láhvi najdeme ve velice zajímavé síle 57,18 %. Existuje i silnější 59% verze, ta je ale velmi limitovaná.
Už od prvního přivonění je znát, jak je tento rum plný a silný. Vůně je hutná a suchá, hned je znát výrazná, ale lehká techničnost. Ihned poté udeří ovoce, velmi šťavnaté ovoce. Při různých dalších ochutnávkách cítím i další věci, například vosk, větrovost, bonbony nebo tvrdou žvýkačku. Vždy je tam ale měkká a jemně suchá technická ovocná šťavnatost.
Po přivonění jsou očekávání pro napití veliká, ale tento rum přinese co naznačoval. Chuť je ohromná, ihned zaplní celou pusu. Je jen lehce sladká a k tomu pichlavá, pikantní, přinese k tomu silnou ovocnou trpkost a znatelnou alkoholovou sílu. Těch 57 % je zde znát, ale jsou zvládnutelné a přidávají té chuti sílu. Když si přivyknete na sílu, cítíte kombinaci nasládlého dřeva, tropického ovoce a hutné techničnosti. Postupně tu ale převládá ovocná šťavnatost, brutální šťavnatost, které postupně mizí.
Na rozdíl od chuti, která byla spíše suchá, dozvuk je mnohem více sladký. Je mohutný a šťavnatý, přinese brutální nálož tropického ovoce (naříklad pichlavý ananas) a sladké tekuté techničnosti. Dají se zde sice najít i jiné tóny, například zatuchlost a želé gumové bonbony, pořád cítíte onu sladce ovocnou mohutnou šťavnatost a techničnost.
A co hodnocení? Je to brutální a výtečný rum – extrémní kombinace šťavnatého tropického ovoce a hutné techničnosti v suchém silném rumu. Pro mě to dlouho bylo to nejlepší Caroni, co jsem mohl ochutnat.