
Tento rum mě potěšil už na první pohled. Ne proto, že by byl tak dobrý, to právě ještě nevím. Ale tím, že mi chybí v řadě ochutnaných Abuel. V minulosti už jsem ochutnával jejich mladší rumy, jejich finišovanou trojici XV i jejich vlajkovou loď – Abuelo Centuria.
Rumy Abuelo pocházejí z Panamy, z palírny rodiny Varela. Jejich historie sahá do roku 1908, kdy zde začali produkovat cukr, první v nově formované Panamské republice. Pálit z cukrové třtiny se začalo v roce 1935, nyní se zde produkuje kromě několika značek rumů i vodka, gin nebo likéry.

Vypadá to, že tento rum je vyroben z melasy. Některé zdroje sice k některým rumům Abuelo připisují třtinový med, většina jich ale ukazuje melasu ke všem. Jak je vidět už v názvu, XII je stařen ve dvou typech sudů. Základ by měl být vytvořen v sudech po bourbonu, konkrétně prý od značky Jack Daniels. Pro druhé staření se pak používají předtím nepoužit é a silně vypálené sudy z amerického dubu. Rum by tedy měl být stařený 12 let, lahvuje se pak v síle 40 %.

Vůně je příjemná a sladká. Vlastně je sladká docela dost. Velmi výrazné je zde dřevo, jsou to sladší dřevité tóny. Se dřevem je spojeno i koření a ovoce, vše jemné a vybalancované. K tomu se přidá troška karamelu. S časem se více rozvíjí koření, působí tak lehce vánočně.
Chuť je sice jemná a sladká, je ale i docela výrazná. Plné tóny sušeného ovoce jsou následovány lehkými tóny exotického dřeva. Doplněny jsou karamelem a čokoládou. Za čokoládou se pak schovává i nějaké čerstvé ovoce. Rum zde není ostrý, možná jen po chvíli trošku pikantní.
Dozvuk působí bohatě a dlouze, není ale vlastně tak výrazný. Je překvapivě svěží a méně sladký. Nakyslé ovoce se zde kombinuje s čerstvým dřevem. Na konci se ukáže nesladká hořká čokoláda a lehké stopy nugátu, zemitosti a kávy.

Já jsem si docela pochutnal. Dostal jsem totiž sladší, ale nepřeslazený a pitelný rum s pěknou dřevitou chutí. Myslím si, že je méně sladký než finišované XV Abuela, je oproti nim zemitější. Taky mi zde vůbec nevadilo typických 40 % alkoholu, rum je i přes to výrazný a má charakter. Celkově bych ho klidně doporučil k ochutnání.