Rád poznávám exotické rumy, tento je jedním takovým, z opačné strany světa. Je totiž z Taiwanu, z ostrova který se ukázal výbornou whisky Kavalan. No a jak si vedou v rumové oblasti?
Tento rum vzešel z palírny Renaissance Destillery, i když byl poté lahvován exkluzivně pro dánský obchod Romdeluxe. Jedná se o melasový kotlíkový rum z místní cukrové třtiny. Konkrétně se zde začíná patnáctidenní fermentací s použitím dunderu. Poté následuje dvojitá destilace na Charentais pot still, destilačním přístroji určeným pro cognac. První destilace trvá 7 hodin, druhá pak 13. Tento rum pak zraje v horkém a tropickém podnebí Taiwanu 3 roky v novém sudu z amerického dubu, který byl silně vypálen na takzvaný alligator char. Po této době byl stočen v síle 64,8 % a v počtu 205 lahví.
Hned na začátku vůně cítím mátu, je to vůně plná větrových žvýkaček a svěžích bylinek. Kromě toho se také ukáže nějaké sušené ovoce a stopy čokolády a dřeva. Pak také nějaké želé a lesní ovoce. Vůně je jemná a měkká, je svěží.
Chuť je plná a šťavnatá, je trpká a docela ostrá. Nebo sladce pikantní. Je výrazná a docela sladká, také trochu funky. Jsou zde žvýkačky a máta, pak také sušené ovoce a trocha cukrovosti. Pak už jen sladké žvýkačky a zatuchlé ovoce.
Dozvuk je docela sladký a suše šťavnatý, je plný a dlouhý, také lehce pikantní. Cítím zde mátový čaj a nějaké sušené ovoce. Pak také bonbony a další ovoce, k tomu trocha žvýkaček. Časem žvýkačky zesilují a objeví se lehká čokoláda a cukrovost.
Tento rum je hodně zajímavý a také dost dobrý. Jsem velice spokojen a doufám, že toho z této palírny ochutnám i víc.