
Máme zde další whisky z Japonska, tato konkrétně pochází z Akashi Sake Brewery a Kaikyō Distillery. V Akashi se destilovalo už od roku 1917, většinou se ale jednalo o shochu, tedy tradiční nápoje z pšenice, rýže nebo jiných ingrediencí a s obsahem alkoholu kolem 25 %. K výročí 100 let destilace se nedávno v Akashi otevřela nová palírna – Kaikyō Distillery. Zde se nyní vyrábějí dvě značky – 135°East (A Japanese Artisan Gin) a Hatozaki Whisky.
Nás zajímá hlavně Hatozaki Whisky, která je pojmenovaná po nejstarším kamenném majáku v Japonsku a inspiruje se v umění období Edo. Tento maják se nachází právě v přístavu Akashi. Palírna je vybavena dvěma dvojitými měděnými destilačními kotli od skotské společnosti Forsyths a byla pojmenována po nejdelším visutém mostě na světě, vedle kterého byla postavena. Destiluje se zde z několika druhů obilí, experimentuje se s druhy dřeva a vypalováním sudů, hraje se s blendováním a stařením. V současné době je v nabídce značky žitná whisky Omakase Rye, míchaná Finest Blended, blended malt Small Batch Pure Malt a blended malt Umeshu Cask Finish.

Hatozaki Small Batch 12 yo Umeshu Cask Finish je japonská malt whisky, její směs tvoří alespoň dvanáctileté single malt whisky z bourbonových sudů. Tato směs se poté nechává 6 měsíců scelovat v sudech, ve kterých předtím leželo Umeshu, místní tradiční švestkový likér. Whisky neprochází filtrací za studena, není dobarvována a je lahvována v síle 46 %.
Vůně je svěží a ovocná, je sladká a šťavnatá. Také je hutná a jemná. Cítím zde hlavně jablka a švestkový kompot, v pozadí pak stopy medu. Vůně je opravdu jemná a znatelně sladší.
Chuť je plná a šťavnatá, je velmi jemná a hodně ovocná. Také je svěží a hladká, celkově docela výrazná. Jemně výrazná a dost sladká. Z ovoce jsou zde hlavně švestky a křupavá jablka, dále je zde sladká dřevitost a sladovost s trochou medu.

Dozvuk je šťavnatý a ovocný, je docela sladký a velmi jemný. Také je hladký a svěží. Ovoce je zde sladké, hlavně se ukazují švestky. Je tady lehké dřevo a také med, v pozadí pak ještě stopy koření.
Tato whisky je velmi pitelná, je ovocná, šťavnatá a svěží. A také docela dost sladká. Prostě dobrý kousek, i když možná jednostranně zaměřený.
U kolegů v degustaci tato whisky už tak oblíbená nebyla, má přeji jenom trochu nezvyklý styl. Směřuje silně do ovoce, v zápiscích vidím pálenku i džem, švestky i meruňky. Pak také louku, med a koření.
