Rumy Coloma pocházejí z Kolumbie a nejsou zde neznámé. Nejdřív jsem myslel, že jsem tento rum už měl. Po kontrole poznámek ale zjišťuji, že jsem ochutnával osmiletou a patnáctiletou verzi. Takže jsem se chtěl kalendáři omluvit a skočit na nový rum. Jenže po dopití koukám na stránky kalendáře a zjišťuji, že to není nový rum od Colomy. Je to totiž rum namíchaný pouze pro kalendář.
Tato značka rumů je specifická svým zráním, rumy totiž finišují v sudu původně obsahujícím místní kávový likér. Ona i značka a jméno Coloma původně patřilo k produkci kávy. Rumy se zde vyrábí z melasy a nejprve zrají v sudech po bourbonu, teprve poté se přesunou do likérových sudů. Na svých stránkách Coloma uvádí jako své rumy pouze 8 yo, 15 yo a Single Cask, nejdřív jsem tedy dvanáctiletou verzi považoval za čerstvou novinku. Škoda.
Oproti rumům v nabídce dvanáctka zesílila, místo 40 % má již 46. Zraje nejprve 12 let v sudech po boubonu, na konci ji čeká 40 dní finišování v sudu po zmiňovaném likéru. U svých klasických lahví Coloma uvádí finišování v délce 8 až 12 týdnů.
Vůně je nasládlá, cítím zde sladké dřevo a kávu. Pak také trošku tuzemák a želé bonbony.
Chuť je také nasládlá, možná trošku sladší. Je jemná a šťavnatá, po čase se ale přeci jenom projeví nějaká pichlavost. Je tu suché sladké dřevo a sladká káva s kořením. Působí tak trošku likérově.
Dozvuk s likérovostí pokračuje, je nasládlý s třtinovým cukrem. Je tady kávový tuzemák a sladké dřevo, později se objeví ještě želé bonbony.
Tahle Coloma není vůbec špatný rum. Příjemně pitelný a silně nasládlý, se zakomponovanou kávovou složkou. Ale zároveň se nejedná o rum, který bych potřeboval mít doma.