Plantation SC Long Pond 1995 STCE

Jedním ze slepých loni ochutnaných vzorků byl i další kousek z široké řady Plantation Single Cask. Tento ale patří k těm znatelně starším a dražším, než bývá průměr série. Takhle stará mě napadá například Panama ročníku 1992.

Rum pochází z Jamajky, z palírny Long Pond. Zde byl destilován v roce 1995 z melasy na kotlíkovém destilačním přístroji John Dore po dvoutýdenní divoké fermetaci vylepšené dunderem a muckem. Esterově se jedná o STCE, hodnota esterů je zde 690. Rum nejprve zrál v bourbonovém sudu 23 v tropickém prostředí Jamajky, poté byl převezen do Francie kde si přidal ještě 4 roky v sudu po místním cognacu. Je tedy starý 27 let a lahvoval se v síle 69 %.

Ve vůni nejprve cítím citrusy, pak se hned objevují sladké estery a další tropické ovoce. Cítím taky sušené ovoce a nějaké bylinky a větrovost, možná i orientální koření. Vůně je hutná a šťavnatá, je velmi výrazná a hutná, silná a těkavá. A k tomu svěží.

Chuť je suchá a hodně šťavnatá, je pikantní a výrazná, plná a znova opakuji výrazná. Je tady trpké ovoce a sladké dřevo, objevují se žvýkačky a bylinky. Je zde také hodně sladkého ovoce a sušeného ovoce, s tóny vína. Prostě sladká kořenitost se šťavnatým ovocem.

V dozvuku jsou také žvýkačky a sladké svěží ovoce. Cítím ještě čokoládu a sladkou dřevitost. Objevuje se koření a také dost bylinek, je tady hodně ovoce, až marmelády.

Tohle je Jamajka, ale nezvykle zralá. Je to zkrocená a tím jemně esterová Jamajka, celkově je to plný a hutný, silný a výrazný rum, Já mohu jen říct, že tohle je dobré, tohle je moc dobré. Za větší vzorek bych se zde rozhodně nezlobil, úplně naopak.