Tuto značku už jsme tady letos měli, adventní kalendář začínal vzorkem Rum Explorer Thailand 5 yo. A druhou půlku kalendáře otevírá tento rum, jen z jiné destinace.
Značka Rum Explorer pochází tedy z Francie, z Chateau du Breuil v Normandii od společnosti La Spiriterie Française. Kromě rumů produkují u cognac a calvados, také se zde na zámku pálí vlastní whisky. Rum Explorer funguje nejspíše podobně jako třeba Plantation, nakupují se rumy po celém světě a lahvují pod jednou značkou. Základem této značky je Rum Explorer Caribbean, poté již většina rumů spadá do Gamme Origine série. Tam najdeme rumy z Belize, Barbadosu, Trinidadu, Dominikánské republiky, Austrálie, Thajska, Maskarén a Kanárských ostrovů. Všechny tyto rumy mají jednotnou cenu 40 euro, blend je o pár euro levnější. Z vyšší řady vidím zatím rum jediný, Marie-Gallante a rum z palírny Bielle.
Rum pochází oficiálně ze Španělska, destiluje se totiž na Kanárských ostrovech v palírně La Palma Destilerias Aldea. Ta byla otevřena roku 1936 a vyznačuje se zde nezvyklou destilací z čerstvé šťávy. Tento rum byl konkrétně destilován z čerstvé šťávy a z panenského třtinového medu. Destilace probíhá na historickém měděném kolonovém destilačním zařízením ve stylu armagnacu, pod kterým se zatápí dřevem. Celkově je to šestiletý rum, zraje v sudech z amerického dubu, ale také v sudech po bílém a v sudech po červeném Pineau víně. To probíhá několik měsíců ve sklepích ve Francii. Lahvuje se v síle 43 %.
Vůně je měkká a jemná, taková lehce zatuchlá a trochu aromatická. Nejprve cítím banány a dřevo, pak zjišťuji že jsou tady hlavně ty banány a dřevo. A to dost dřeva. Pak už jen lehce koření a nějaké stopy kouře. Celkově je jen lehce sladký a vcelku příjemný.
Chuť je docela plná, je trošku cukrová a přitom není moc sladká. Opět jde zde hlavně kombinace sladkého dřeva a banánů, cítím nábytkové dřevo a cognac. Dřevo snad ještě zesiluje, přidává se koření. Celkově je chuť hladká a jemná, je i docela výrazná.
Dozvuk je nejvíce banánový a hodně kořenitý. Silně se zde objeví káva, chvílemi až připálená. Pak je zde také sladké dřevo a tóny vánočního koření. A někde v pozadí jsou také stopy bonbonů. Dozvuk je silný, plný a delší, je málo sladký a lehce pikantní. Stojí to ale za to.
Ve výsledku u mě tento rum poráží svého thajského bratříčka. Je to příjemný kousek, plný a pitelný. Ale jo, tohle se povedlo, proč ne.