V loňském adventním kalendáři už jeden rum od William Hinton byl, jejich tříletý kousek. Ten byl hodně zajímavý a chutnal mi. Toto je ale jejich Four Cask Edition.
Jedná o portugalský rum, šťáva z cukrové třtiny pro jeho výrobu pochází z Madeiry. Klasicky se zde používá dlouhá fermentace, kolonová destilace a zrání v sudech z francouzského dubu. V těch strávil 4 roky. Co znamená „4 cask edition“ se ale nikde nepíše, možná se to má vztahovat právě ke čtyřem letem zrání.
Vůně zároveň suchá a zároveň ovocně nasládlá, působí trochu uzavřeně. Cítím zde sladké víno a tmavé ovoce, k tomu opálené dřevo. Po čase bych zde našel konkrétně sladké ostružiny a víno Kagor.
Ze začátku chuť působí hutně sladce, po chvíli se zlehčí a zpikantní. Nacházím zde svíravé ovoce, ostružiny a brusinky. Dále se objeví sladká čokoláda a sladké dřevo. Postupem času chuť opět sládne a je víc znát hořká čokoláda.
Po pěkné hutné chuti je dozvuk spíše kratší. Přínáší tóny sladkého opáleného dřeva, sladkého tmavého ovoce a hořké čokolády.
Tak tohle je hodně zajímavý rum, opravdu mi chutnal. Kdybych měl hádat, tak bych čekal použití sudů po Kagoru nebo Cabernet-Sauvignon. Podle zápisků je těžké porovnávat, ale je možné že překonal svého mladšího sourozence z minulého roku. Chtěl bych je tu mít oba na nějaké lepší porovnání.