Teeling Single Pot Still PX Brandy Chestnut

Whiskey Teeling už jsem několik ochutnal, tato značka patří do trochu lepší a zároveň sehnatelné irské skupiny. A také jsem ochutnal rumy, které byly stařené v sudech po této whiskey. Dnes se ale dostávám k první recenzi Teeling whiskey a není to žádný z jejich běžných kousků, naopak.

Tato značka nese jméno svého zakladatele, který je ve whiskey pálení od roku 1782. Na svého předka navázala v roce 2012 i zatím poslední generace rodiny Teeling, aby pak v roce 2015 úspěšně otevřeli novou stejnojmennou palírnu, první v Dublinu po 125 letech.

V palírně se nyní zaměřují na inovativní způsoby zrání, různé směsi obilí i různé metody destilace. Nefiltruje se zde za studena a whiskey se destiluje buď v plné síle nebo ředěná na 46 %. Základní nabídku palírny tvoří Small Batch Whiskey, Single Grain Whiskey, Single Pot Still Whiskey, Single Malt Whiskey a Blackpitts Peated Single Malt Whiskey. Ty pak následují vzácnější ročníkové, staré nebo limitované edice. Několik edic například obsahovalo whiskey z kaštanových sudů, whiskey také zrají v sudech po rumu, vínu nebo z různých druhů dubu.

Ochutnávaná whiskey je jednou z podobných vydání stočených jako single cask pro několik partnerských obchodů nebo přímo pro obchod v palírně. Sud pro zrání moc typický není, v základu je to sud z kaštanového dřeva, to ale není vše. V tomto sudu před whiskey totiž zrála španělská PX brandy, tedy vínovice destilovaná výhradně z této extrémně sladké odrůdy vína (známého spíše použitím pro sherry). Kromě tohoto staření se pořád jedná o irskou Single Pot Still Whiskey v neředěné síle 59,7 % a počtu asi 600 lahví z jednoho sudu.

Vůně této whiskey se zdá šťavnatá a ovocná. Je lehčí a trošku zatuchlá, objeví se i sladkost. Cítím zde jemné dřevo a trošku koření, pak také nějaké tóny vína. Jak se vůně otevírá, objevuje se více ovoce a sladkého vína. Po delším čase se zas ukáží ještě ořechy.

Chuť je plná a těžší, je trochu minerální a pikantní. Také je sušší, ale šťavnatá a trochu svěží. Nejprve cítím čokoládu a sladkou zemitost, hutné ovoce a hutný slad. Po čase nacházím tóny vína, chuť sládne a do popředí vystupuje nugát. Je hutná a výrazná, lehce svíravá a perlivá.

I dozvuk je plný a těžší, s čokoládou a sladkou zemitostí. Tady jsou ale i lehce ořechy a sladké dřevo, navíc ještě šťavnaté ovoce. V pozadí je ještě více suššího dřeva, vystupuje sladké víno s nugátem, ořechy a spoustou čokolády. Nejprve bych mu vytkl, že nepůsobí moc dlouze. Při přechutnání už to tak ani nevypadá.

Je to příjemná a pitelná whiskey, v irské skupině asi nejvíce ovocná. Není to ale typická irská whiskey, zde je znatelný vliv vína. A také zajímavý nugát, vlastně mi to dost chutná.

Ve skupině se kolegové shodují, že whisky je to spíše mladší a méně výrazná, zato se znatelnou silou. Popisují ji jako irskou hospodskou whiskey se silným vlivem brandy. Z dalších dojmů v poznámkách vidím třeba tóny marcipánu a skořice, oříšky, dřevo nebo i rybíz. Osobně si tedy myslím, že tato whiskey je na vyšší úrovni, než irské co najdete běžně v hospodě.