Writers‘ Tears Cask Strength 2017

Dnešní whiskey můžeme ochutnat díky společnosti Walsh Whiskey a rodině se stejným jménem. Bernard and Rosemary Walsh založili svou společnost v roce 1999 a začali budovat své portfolio. Cílem bylo se inspirovat irskou whiskey 19. století a spojit ji s moderní dobou. Vybudovali palírnu, ve které se dají destilovat tři různé druhy irské whiskey. V roce 2008 začali vydávat první moderní irskou cask strength whiskey, první také destilovali Organic Single Pot Still whiskey. V portfoliu mají nyní hlavně dvě značky whiskey – Writers’ Tears a The Irishman.

Writers’ Tears je irskou pot still whiskey inspirovanou 19. a počátkem 20. století. Byly to doby kdy známí autoři relaxovali se sklenkou whiskey a také doba kdy se zde ohrnoval nos nad „horší“ obilnou whiskey z prvních kolonových zařízení. Irští spisovatelé prý preferovali směs pot still a malt whiskey, kterou nazývali „champagne of Irish whiskey“. V nabídce značky nyní najdeme třeba Writers’ Tears Copper Pot, Double Oak, Red Head, Single Pot Still a Cask Strength, pak také různě zrající – Japanese Cask, Marsala Cask nebo Icewine Cask. Je toho ale víc.

Cask Strength edice vychází každý rok, rok 2024 přivítal již čtrnáctou verzi. Tyto sudovky jsou blendem Single Pot Still and Single Malt whisek z vlastní palírny, všechny jsou třikrát destilované, nejsou filtrované za studena a zrají v bourbonových sudech. Jedná se tedy o jasnou inspiraci zmiňovaným „šampaňským“. Většina ročníků má sílu pohybující se mezi 52 a 55 %, počty lahví se pohybují v jednotkách tisíců. My jsme ochutnávali ročník 2017, který byl lahvován v síle 53 % a bylo ho stočeno 5280 lahví. Všechny ročníky zrají pouze v bourbonových sudech, u některých ročníků bývá připsáno i že se jedná o first fill sudy, 2017 zase má American oak flame Charred Barrels. Typ sudů se ale pravděpodobně u CS edice nemění, pouze popisy.

Ve vůni zde cítím nugát a oříšky, poté slad se stopami čokolády. Jak se vůně otvírá, celé to připomíná oříškovou čokoládu. Je jemná a docela sladká, příjemná ale nijak extra bohatá.

Chuť je plná a šťavnatá, je svěží a docela sladká. Také je hladká a prostě příjemná. Je tady hodně sladu a dále pak další ovocné a čokoládové tóny. Objevují se jablka a ořechy, pak také jemně zemitost. Celkově mi z toho vystupuje sladký nugát.

Dozvuk je sladový a hlavně čokoládový. K hořké čokoládě se přidává sladké dřevo a sladké ořechy. Nejprve je zde lehká zemitost, ta ale také zesiluje a sládne. Dále zde cítím tóny koření a hutného nugátu.

Tato whiskey není komplikovaná, je prostě a jednoduše dobrá. Dobrá whiskey i dobrá irská. Je pohodová, trochu sladší a velmi příjemná. Prostě takový klasičtější styl, bez nějakých experimentů nebo exotických finišů, poctivý ječmen a bourbonové sudy.

Kolegové ji v degustaci často popisovali jako sušší, mladší nebo silnou. Z tónů se zde ozývala dřevitost, ovoce, med nebo musli. S tím se dá souhlasit, je to taková sladší směs musli s čokoládou/nugátem, medem, kořením a troškou ovoce…