Coconut Cartel je nová rumová značka na našem trhu, i přesto zatím vlastně nenabízí rum. Jejím prvním produktem je totiž spirit drink na rumovém základu, vylepšený kokosovou vodou.
Historie značky začíná v roce 2012 pašováním kokosů. Z jižní Ameriky na Floridu v kufrech. Pokračovalo se pak rozvíjením místní kokosové drinkové kultury v Miami. Dalším krokem pak už bylo jen vytvořit si vlastní rum.
Cukrová třtina roste v Guatemale, na bohaté vulkanické půdě. Zde je i palírna, vlastnící certifikaci na udržitelnost a uhlíkovou neutralitu. Třtina se sklízí šetrně a výsledkem lisování je lehký třtinový sirup. Ten se fermentuje a destiluje na měděné destilační koloně. Destilát se poté ukládá do znovu vypálených sudů z amerického dubu, kde zraje až 12 let. Tradiční rum španělského stylu, s přesně lokalizovaným původem. Přesně tento rum se nyní používá pro míchání Coconut Cartel Special.
Základem tohoto nápoje je tedy rum, blend rumů zrající v sudech 4 až 12 let. Druhou složkou je kokosová voda, čerstvě získaná z kokosů z místní farmy. Pouze tato voda se používá na ředění rumu ze sudové síly 60 % na výslednou sílu 40 %. A to je vše, nepřidává se žádná příchuť, nedobarvuje se karamelem, neředí se klasickou vodou. Cílem použití kokosové vody je zjemnit dubovou hořkost ze sudu a zároveň zvýraznit ovocné a květinové chutě rumu. Také by měl přispět k měkkosti a jemnosti chutí, navíc by místo sladkosti měl do rumu přidat spíše umami.
Vůně je opravdu hodně jemná a nepřekvapivě je znatelně kokosová. Je to ale jiný kokos, než jaký obvykle znám z rumů. Ani kokos získaný z amerického dubu ale rozhodně ani kokos známý třeba z likérů. Tady to vzdáleně připomíná spíše kokosové želé. Zatímco při prvních ochutnávkách jsem cítil silně i karamel, při těch dalších už to tak jednoduché není. Objevil se totiž slaný karamel a já už ho nemůžu dostat z hlavy. Hned jako druhá linka je zde vůně mandlí a marcipánu, karamel doplňují ještě tóny čokolády, stopy dřeva a špetka koření. I když by se to mohlo zdát, není vůně zas tak moc sladká. Naopak je spíše nasládlá a aromatická, také docela lehká.
Chuť je plná a docela hutná, pokračuje ve své velké jemnosti. Ale je také lehce šťavnatá a trochu i sladce pichlavá. Sladkost zde není přehnaná a sama o sobě nezakrývá chuť rumu a kokosu. Protože jinak platí co jsem již psal u vůně, je zde onen jiný kokos a slaný karamel s marcipánem. A pak taky stopy čokolády a dřeva se sladkou kořenitostí. A možná zde cítím i nějaké bonbony.
I dozvuk je nasládlý, je šťavnatý. Kokos jde trochu směrem do pikantna, hořké čokolády je zde více. Taky je tu víc dřeva a koření, slaný karamel se přesunul jen do pozadí. Nejdříve se zdá trochu kratší, ale to proto že kokos i čokoláda docela brzo zmizí. Ale i když jsou už dlouho pryč, pořád zde zůstává slaný karamel s nádechem marcipánu.
Sladkost u tohoto rumu rozhodně není přehnaná, i když se Coconut Cartel zdá (hlavně z počátku) jako sladší rum. Je také hodně jemný a hlavně velice snadno pitelný, k tomu není vůbec ostrý ani alkoholový. Navzdory tomu je síla chuti i plnost pěkná, nemám pocit žádné vodovosti nebo přílišného ředění (jako u některých 40% rumů). Co je zde z rumu samotného, to jsou asi jemné tóny čokolády a karamelu, společně a sladší dřevitostí. Zmińovaná minerálnost a umami se u mě zas nejspíše ukazuje v marcipánu a slaném karamelu.
Coconut Cartel je velmi jemný a extrémně pitelný rum. Tváří se sice sladce, není to ale žádný slaďák, prostě jen zajímavým způsobem ovoněný a vylepšený „rum“. Je to novinka, ale svou cenu si zde obhájí jak svojí netradičností (protože kdo jiný tohle dělá?) tak svou přívětivostí. Těžko ale říct, jestli bude chutnat úplným začátečníkům, které by mohl překvapit, když se neukáže jako kokosový likér. A naopak protřelí rumaři vyznávající rum pouze čistý by mohli narazit u jeho sladké kokosovosti. Nicméně si myslím, že kdokoliv mezi těmito póly si ho určitě užije. Já bych si například s velkou zvědavostí přál ochutnat i neexistující verzi na půl cesty, tedy 50 % a poloviční množství kokosové vody.